Procena vrednosti nekretnine: Šta ako izveštaj procenitelja odstupa od kupoprodajne cene?

Stambeni krediti

Procena vrednosti nekretnine: Šta ako izveštaj procenitelja odstupa od kupoprodajne cene?

Kupovina nekretnine je jedan od najvažnijih koraka u životu mnogih ljudi. Međutim, bankarske procedure u dobijanju stambenog kredita mogu izazvati mnogo stresa, pogotovo ako niste dovoljno upućeni. Jedna od takvih situacija je kada procena nekretnine odstupa od dogovorene kupoprodajne cene. U nastavku teksta objasnićemo kako ovo može da utiče na vašu kupovinu i finansije.

Banke finansiraju do 80% tržišne vrednosti nekretnine

Kada aplicirate za stambeni kredit, jedna od ključnih stvari koju banka traži je procena vrednosti nekretnine koju planirate da kupite od strane licenciranog procenitelja. Banke najčešće finansiraju do 80% od tržišne vrednosti nekretnine. Problem može nastati kada se vrednost nekretnine proceni na nižu cenu od one koju ste dogovorili sa prodavcem.

Na primer, ako ste dogovorili kupovinu stana za 100.000 evra, ali procenitelj utvrdi da je vrednost stana 80.000 evra, banka će finansirati 80% od procenjene vrednosti, što znači da će vam odobriti kredit na iznos od 64.000 evra, bićete primorani da povećate svoje učešće kako biste pokrili razliku između dogovorene cene i iznosa koji banka finansira.

Banke ovim postupkom štite svoje interese. Ukoliko klijent prestane da vraća rate kredita, banka aktivira hipoteku i prodaje nekretninu kako bi povratila svoja sredstva. Zato procenjena vrednost nekretnine mora biti realna i u skladu sa tržišnim uslovima u trenutku kupovine.

Kako procenitelji nekretnina vrše procenu?

Procenu vrednosti nekretnine obavljaju licencirani procenitelji nekretnina. Njihov zadatak je da na osnovu svih relevantnih faktora daju objektivno mišljenje o vrednosti određene nekretnine.

Procena uključuje proveru svih pravnih aspekata, kao što su vlasništvo, uknjiženost, postojanje upisanih hipoteka i druga dokumentacija. Potom procenitelji izlaze na teren kako bi pregledali enterijer i eksterijer objekta, beležeći sve karakteristike nekretnine: stanje zgrade i stana, kvadraturu, spratnost i starost objekta, lokaciju, odnosno sve što može uticati na cenu. Nakon inspekcije, procenitelji upoređuju nekretninu sa sličnim nekretninama na tržištu. Na taj način se osigurava da vrednost bude usklađena sa aktuelnim tržišnim uslovima. Na osnovu svih prikupljenih informacija, procenitelji sastavljaju detaljan izveštaj o vrednosti nekretnine. Ovaj izveštaj predstavlja osnovu na kojoj banka odlučuje o iznosu kredita.

Šta ako smatrate da procena nije ispravna?

Ukoliko se ne slažete sa procenom, imate pravo da prigovorite banci ili da zatražite dodatno mišljenje drugog procenitelja. Važno je napomenuti da banka i klijent mogu izvršiti prigovor na procenu ukoliko smatraju da izveštaj nije verodostojan ili da ne odražava pravu vrednost nekretnine.

Razumevanje kako funkcioniše proces procene i kakve posledice može imati odstupanje od kupoprodajne cene pomoći će vam da donesete bolje odluke i da izbegnete neprijatna iznenađenja.

DA LI ŽELITE DA VAM POMOGNEMO OKO VAŠEG KREDITA?

Uz podršku Kreditnog Savetnika i naše savete dobićete informaciju o trenutno najpovoljnijim i najjeftinijim keš kreditima, stambenim kreditima kao i auto kreditiima na tržištu: Kontaktirajte nas ili pozovite na 011 44 25 000

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!