Kapara vs učešće: Da li se uplaćen novac vraća ako banka odbije kredit?

Stambeni krediti

Kapara vs učešće: Da li se uplaćen novac vraća ako banka odbije kredit?

Planiranje kupovine stana obično uključuje davanje kapare prodavcu, što je potvrda ozbiljnosti namere kupca.

Kapara, koja u praksi obično iznosi 10% od kupoprodajne cene nekretnine, može biti niža ili viša, u zavisnosti od dogovora između kupca i prodavca. U slučaju da banka odbije vaš zahtev za stambeni kredit, često se postavlja pitanje šta će biti sa kaparom koju ste prethodno uplatili prodavcu.

Nikola Čobić, agent prodaje nepokretnosti u agenciji City Expert, objašnjava da se predugovorom definiše šta se dešava sa kaparom u slučaju da banka ne odobri stambeni kredit. Dogovara se jedan od tri moguća ishoda:

  1. Prodavac zadržava celu kaparu: U ovom slučaju, ako banka odbije kredit, prodavac zadržava kaparu koju je kupac uplatio u celini.
  2. Prodavac vraća celu kaparu: Ako banka ne odobri kredit, prodavac vraća celu kaparu kupcu.
  3. Delimično zadržavanje kapare: Ova opcija je najčešće u praksi i predviđa da prodavac zadržava određeni iznos kapare kao naknadu za štetu, dok ostatak vraća kupcu.

Iznos koji prodavac može zadržati kao naknadu često se definiše u visini dvomesečne kirije za nekretninu koja je predmet prodaje, radi kompenzacije potencijalnog gubitka prodavca za vreme čekanja odobrenja stambenog kredita. Stan je za ovo vreme bio van ponude na tržištu i prodavac je izgubio vreme da ga proda drugom zainteresovanom licu.

Važno je napomenuti da, u slučaju odustajanja kupca od kupovine iz bilo kog razloga, osim odbijanja za kredit, prodavac zadržava kompletnu kaparu. S druge strane, ukoliko odustane prodavac, dužan je da isplati dvostruki iznos kapare.

Razlika između kapare i učešća za stambeni kredit

Pojmovi kapare i učešća često izazivaju zabunu. Kapara je deo novca koji ulazi u konačan iznos učešća, čiji je procenat obično od 20% pa naviše. Kapara se daje prodavcu prilikom potpisivanja predugovora. Ovom prilikom iznos do 10.000 evra može biti isplaćen gotovinom, dok se sve preko toga isplaćuje na račun. Kada banka odobri stambeni kredit i dođe do potpisivanja finalnog kupoprodajnog ugovora,  kupac isplaćuje putem računa ostatak novca - koliko je ostalo neisplaćeno do iznosa celog učešća.

Kada banka registruje ovaj transfer, vrši isplatu kreditnog dela cene prodavcu na račun.

Zaštitite se s pravne strane!

Jasno definisani uslovi u ugovoru mogu vam pomoći da izbegnete nesuglasice i osigurate da su svi aspekti kupovine nekretnine pravilno regulisani. Ukoliko odlučite da kupite stan preko City Experta, bićete pravno sigurni zahvaljujući našim agentima koji će učestvovati u svim fazama prodaje i pomoći pri izradi predugovora i ugovora u saradnji sa advokatima.

DA LI ŽELITE DA VAM POMOGNEMO OKO VAŠEG KREDITA?

Uz podršku Kreditnog Savetnika i naše savete dobićete informaciju o trenutno najpovoljnijim i najjeftinijim keš kreditima, stambenim kreditima kao i auto kreditiima na tržištu: Kontaktirajte nas ili pozovite na 011 44 25 000

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!