Koliko iznosi učešće za stambeni kredit?

Krediti

Da li je moguće podići stambeni kredit bez učešća?

Nalazite se pred rešavanjem stambenog pitanja i istražujete različite opcije na tržištu. Ako nemate dovoljno novca u gotovini niti imovinu koju biste mogli prodati, verovatno razmišljate o kreditu za stan.

Međutim, znate i da podizanje stambenog kredita podrazumeva početna finansijska ulaganja. U ovom blogu saznajte koje sve mogućnosti banke nude, koja je prosečna visina učešća i kako da donesete potpuno informisanu odluku, sagledavši sve opcije.

Visina učešća za stambeni kredit

Iznos učešća za stambeni kredit zavisi od poslovne politike banke, ali je obično 20% od ukupne vrednosti nekretnine koju planirate da kupite. Kako ne biste morali da računate visinu mesečnih rata, pored svakog oglasa stana na sajtu City Experta naći ćete punu cenu i okvirnu mesečnu ratu ukoliko se odlučite da nekretninu otplaćujete putem stambenog kredita.

Učešća mogu imati popriličnu sumu, ali imajte na umu da time umanjujete budući dug prema banci. Oni koji već poseduju neku nekretninu najčešće se odluče da je prodaju kako bi finansirali učešće za novi stan. Drugi, koji nemaju takvu imovinu niti pripremljen novac u gotovini, mogu razmisliti oi gotovinskom kreditu kojim će obezbediti sredstava za učešće u apliciranju za stambeni kredit. Ili pak pomenut kredit može podići osoba sa kojom se useljavate u novi stan i na taj način podeliti troškove.

Da li banke dozvoljavaju manje učešće?

Da, određene banke nude procenat učešća od 10%. Ovu mogućnost imaju oni koji prvi put kupuju i upisuju nepokretnost na svoje ime. Osim njima, banke će dozvoliti manji iznos učešća takođe i kupcima koji se odluče da stave pod hipoteku dodatnu nekretninu. To može biti  nepokretnost u vlasništvu kupca ili nekog drugog lica (roditelja, člana porodice, prijatelja…) koje bi se složilo na ovakav dogovor.

Može li se uzeti stambeni kredit bez učešća?

Ovo je bila praksa ranije, o čemu smo pisali svojevremeno, kada je bilo moguće da banka ponudi stambeni kredit bez učešća ukoliko kupac stavi pod hipoteku dve nekretnine, onu koju kupuje i još neku nekretninu, po principu kako smo već opisali gore. trenutno je malo strožija poslovna politika u bankama pa ne možete naći pobudu za stambeni kredit apsolutno bez učešća.

Najpovoljniji stambeni krediti na tržištu

Vaš prvi korak je besplatna konsultacija kod Kreditnog Savetnika o trenutno najpovoljnijim ponudama kredita različitih banaka. Aktuelni uslovi kreditiranja su povoljni jer kamatne stope nastavljaju da padaju, kako pokazuje analiza monetarne politike.  O očekivanim uslovima za stambene kredite u 2024. detaljno se informišite u našem nedavnom blogu.

Da li ste kandidat za stambeni kredit?

Proverite da li ispunjavate određene kriterijume koje banke traže pre odoravanja stambenog kredita. Oni se tiču starosti klijenta, mesečnih primanja i radnog staža i statusa zaposlenja. Osim toga, banka će takođe proveriti da li je vaša prethodna kreditna istorija uredna i koliki maksimalni iznos kredita možete podići. Kompletnu potrebnu dokumentaciju za apliciranje, kao i okvirne mesečne rate naspram visine duga i vaše zarade, preuzmite sa sajta Kreditnog Savetnika.

Izračunajte iznos kredita i rate

Ukoliko želite da znate kolika će vam biti rata za stambeni kredit i na koje dodatne troškove treba da računate, uz pomoć kreditnog kalkulatora možete lako i brzo izračunati svoje troškove, a uz pomoć kreditnog savetnika možete doći do banke koja vam može odobriti najpovoljni stambeni kredit po specijalnim uslovima.

DA LI ŽELITE DA VAM POMOGNEMO OKO VAŠEG KREDITA?

Uz podršku Kreditnog Savetnika i naše savete dobićete informaciju o trenutno najpovoljnijim i najjeftinijim keš kreditima, stambenim kreditima kao i auto kreditiima na tržištu: Kontaktirajte nas ili pozovite na 011 44 25 000

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!