Koje banke odobravaju učešće od 10%?

Krediti

Koje banke odobravaju učešće od 10%?

Jedan od razloga zašto se sve više ljudi odlučuje na kredit jesu niske kamatne stope. Ukoliko se odlučite da podignete kredit, neke banke će vam odobriti pozajmicu samo uz obavezno učešće.

Krediti u evrima se realizuju uz obavezno učešće

Po odluci Narodne banke Srbije, svi krediti indeksirani u stranim valutama (trenutno su u ponudi samo oni indeksirani u evrima) mogu se realizovati samo uz obavezno učešće klijenta. Krediti koji su indeksirani najčešće su dugoročni (rok otplate preko 12 meseci), a tu spadaju keš krediti, auto krediti i stambeni krediti.

Kako objašnjava kreditna savetnica Snežana Vukmirović, za gotovinske kredite i kredite za kupovinu automobila obavezno je učešće od 30 odsto, dok se za stambeni kredit podrazumeva učešće od 20 procenata. To je deo koji klijent mora obezbediti iz sopstvenih sredstava.

“Od 19. juna 2020. godine NBS je bankama dala predlog da učešće za stambeni kredit koriguju na 10 procenata. Za sada je mali broj banaka prihvatio da radi po tom predlogu“, kaže Vukmirović.

Ona dodaje da, s obzirom na to da je reč o predlogu, a ne uredbi po kojoj poslovne banke moraju postupiti, većina njih nije menjala svoju poslovnu politiku i kriterijume rizika.

Često se dešava da za kupovinu nekretnine koja se nalazi na manjim katastarskim opštinama banka traži učešće od 30 odsto ili ukoliko je budući dužnik zaposlen u nekoj od delatnosti koja je ugroženija trenutnom situacijom.

Kako doći do novca za učešće?

Kako bi došli do učešća za kredit klijentima su na raspolaganju tri mogućnosti.

  • Da obezbede novac iz sopstvenih sredstava
  • Da uzmu pozajmicu u banci koja će im omogućiti učešće - gotovinski kredit kojim će dopuniti iznos do potrebnog za realizaciju stambenog  kredita, naravno ako klijent ima dovoljnu kreditnu sposobnost da iznese obe rate.
  • Da obezbedi dodatnu nekretninu koja je podobna za upis hipoteke, pa da aplicira u banci za stambeni kredit bez učešća. Određene banke imaju i tu mogućnost, važno je da se pored nekretnine koja se kupuje obezbedi još jedna odgovarajuće tržišne vrednosti, locirana u gradskoj sredini.

Potrebno vam je učešće od 10%?

Ukoliko vam je potreban kredit, a nemate dovoljno odvojenih sredstava za učešće od 20%, ili nemate drugu nekretninu na koju možete da stavite hipoteku, u Srbiji postoje tri banke koje odobravaju učešće od 10%, a Kreditni savetnik je tu da kreira specijalizovanu ponudu u skladu sa vašim budžetom i pronađe banku koja vam može dati najpovoljniju ponudu kredita uz učešće koje odgovara vašim potrebama. Za besplatne savete možete nas kontaktirati na 011 44 25 000.

DA LI ŽELITE DA VAM POMOGNEMO OKO VAŠEG KREDITA?

Uz podršku Kreditnog Savetnika i naše savete dobićete informaciju o trenutno najpovoljnijim i najjeftinijim keš kreditima, stambenim kreditima kao i auto kreditiima na tržištu: Kontaktirajte nas ili pozovite na 011 44 25 000

Srodne objave

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!