Kako bračni par može zajedno podići stambeni kredit?

Stambeni krediti

Kako bračni par može zajedno podići stambeni kredit?

Ako razmišljate o kreditu za stan koji biste kupili zajedno sa partnerom ili drugim licem, važno je da znate da možete podeliti otplatu bankarskog kredita po principu solidarnog dužništva. Ova opcija vam omogućava da udružite zarade, što može značajno povećati kreditnu sposobnost i omogućiti podizanje veće sume. Zbog navedenih prednosti, ovo je česta praksa prilikom kupovine nekretnina putem stambenih kredita.

Ko može biti solidarni dužnik?

Solidarni dužnik, ili sadužnik, je osoba koja zajedno sa glavnim dužnikom preuzima odgovornost za vraćanje kredita. To znači da je sadužnik obavezan da plati dug, kamatu i sve ostale troškove ukoliko glavni dužnik ne može da izmiruje svoje obaveze. Dve osobe dele pravo na podizanje kredita i odgovornost za njegovu otplatu. Ova opcija omogućava mnogima da postanu kreditno sposobni i da dobiju pozajmicu od banke. Najčešći primer solidarnog dužništva je kada bračni par zajednički podigne stambeni kredit i zajedno ga otplaćuje.

Ne postoji uslov obaveznog postojanja rodbinskih veza između dužnika i solidarnog dužnika, zajednički kredit se može podići van braka ili između bilo koja dva lica koja se usaglase o tome. Važno je samo dužnik i solidarni dužnik ispunjavaju osnovne uslove za kredit, kao što su radni staž, kreditna sposbnost i kreditna istorija.

Udruživanje plata radi podizanja većeg kredita, moguće je u slučaju stambenog i auto kredita, ne i gotovinskog.

Kako izgleda otplata kredita sa solidarnim dužnikom?

Uzimanje kredita sa solidarnim dužnikom funkcioniše tako što se zajmodavac, odnosno banka, oslanja na kreditnu sposobnost oba potencijalna dužnika kako bi odobrio kredit. Nakon podnošenja zajedničkog zahteva za kredit, zajmodavac će proceniti njihovu kreditnu sposobnost.

Primera radi, ako podnosilac zahteva ima nisku kreditnu sposobnost, ali ima solidarnog dužnika sa visokom zaradom, banka bi mogla da odobri kredit uključujući i kreditne sposobnosti solidarnog dužnika. U tom slučaju, solidarni dužnik postaje punopravan dužnik, zajedno sa zajmoprimcem, i odgovoran je za otplatu duga u slučaju da zajmoprimac ne može da vrati kredit.. Naplata rate vrši se direktno sa tekućeg računa dužnika, tek ukoliko banka ne uspe da se naplati od dužnika zadužuje se račun solidarnog dužnika.

Banka u slučaju neizmirivanja kreditne obaveze može da potražuje novac od glavnog dužnika, solidarnog dužnika ili od obojice.

Razlika između žiranta i solidarnog dužnika

Ovi različiti pojmovi se često mešaju. Žirant se određuje kao dodatna "garancija" za banku i preuzima na sebe obavezu vraćanja duga ukoliko dužnik kasni u otplati kredita. To znači da banka mora da pokuša prvo da naplati dug od zajmoprimca, a tek onda od žiranta. U slučaju solidarnog dužništva, banka takođe prvo pokušava naplatu sa tekućeg računa dužnika i ukolko ne naplati ratu, zadužuje račun sadužnika.

Osnovna razlika između žiranta i solidarnog dužnika, koji u oba slučaja učestvuju u kreditu sa dužnikom, jeste procenat njihovog opetrećenja ili zaduženja u izveštaju kreditnog biroa. Jemstvo vas (kao žiranta) opterećuje sa 50% od visine rate koju otplaćuje dužnik i to sve dok je neaktivno. Ukoliko se aktivira vaše opterećenje u kreditnom birou biće u visini rate za kredit pri kom ste žirant. Solidarno dužništvo vas uvek operećuje ili zadužuje u visini cele rate.

Rizici zajedničkog podizanja kredita

Važno je imati na umu da preuzimanje uloge solidarnog dužnika može biti rizično, jer osoba postaje odgovorna za dugoročnu i značajnu finansijsku obavezu. Posebno je važno razmotriti šta se dešava sa kreditom u slučaju razvoda, kada supružnici zajednički uzmu kredit.

U slučaju razvoda ili drugog razilaženja, solidarni dužnik ostaje odgovoran za kreditnu obavezu, osim ako se ne postigne dogovor sa bankom o izmeni uslova kredita. Ako su oba partnera preuzela odgovornost za kredit, sud će verovatno naložiti da se dug podeli na pola.

DA LI ŽELITE DA VAM POMOGNEMO OKO VAŠEG KREDITA?

Pre nego što ste upustite u solidarno dužništvo, preporučujemo da se posavetujete sa finansijskim stručnjakom kako biste dobili detaljna uputstva i savete. Kreditni Savetnik je tu da pruži sve vrste konsultacija, potpuno besplatno. Saznajte koji su najpovoljniji krediti na tržištu, stambeni, keš i auto: Kontaktirajte nas putem elektronske forme ili pozovite na 011 44 25 000.

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!