Kako kupiti stan u novogradnji na kredit

Kako da...

Kako kupiti stan u novogradnji na kredit

Mnogi kupci nekretnina već godinama preferiraju novogradnju u odnosu na stariju gradnju, a razlozi za to su mnogobrojni. Novoizgrađene zgrade nude savremen dizajn, nov enterijer, inovativna arhitektonska rešenja i visok nivo funkcionalnosti. Nasuprot tome, starogradnja postaje manje atraktivna opcija zbog nedostatka vremena za renoviranja, a troškovi majstora su značajno porasli. S obzirom na to da su cene kvadrata novogradnje i starogradnje gotovo izjednačene na popularnim lokacijama, izbor kupaca prirodno pada na novogradnju.

Ukoliko ste odlučili da kupite stan u izgradnji na kredit, u nastavku ćemo vas upoznati sa uslovima i procesom koji vas očekuje.

Odabir projekta novogradnje i odgovarajućeg kredita

Što se tiče cene stanova u novogradnji, lokacija samog objekta, kvadratura, kvalitet materijala i radova definišu cenu kvadrata. Na tržištima većih gradova Srbije - u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, ponuda je zaista raznovrsna. Ukoliko ste kreditni kupac, neminovno je da će vaša kreditna sposobnost, odnosno visina kredita koji možete dobiti od banke, kao i visina učešća koje možete obezbediti, uticati i na izbor projekta u kom ćete kupiti stan.

Prvi korak je da proverite da li ispunjavate uslove koje banka od vas traži da biste ušli u proces kupovine i kredita.

Uslovi za stambeni kredit - da li ih ispunjavate?

Kako bi vas banka uzela u razmatranje za stambeni kredit, neophodno je da imate odgovarajući radni staž - godinu dana kontinuiranog zaposlenja u vašoj karijeri i poslednjih 6 meseci kod trenutnog poslodavca. Osim toga, obavezno je da ste zaposleni na neodređeno vreme.

Od visine vaše zarade direktno zavisi koliki kredit možete očekivati. Oko 50% do 60% vaše zarade jeste vaša kreditna sposobnost, odnosno iznos potencijalne buduće rate.

U ovu računicu, banka će uzeti u obzir rate koje već otplaćujete po ostalim kreditnim proizvodima (kartice, krediti ili dozvoljeno prekoračenje). U skladu sa raspoloživim iznosom vaše zarade na mesečnom nivou, kao i sa periodom na koji želite i možete uzeti stambeni kredit, zavisi ukupan iznos koji vam banka može odobriti.

Visina kamatne stope je još jedan faktor koji će imati bitnu ulogu u proračunu vašeg budućeg kredita.

Učešće u stambenom kreditu

Kada ste se informisali o iznosu kredita koji možete očekivati, uz učešće koje ste obezbedili, imate definisan budžet za kupovinu pa je lakše napraviti izbor projekata koje želite da pogledate.

Učešće je neophodno i ono obično iznosi 20% od cene stana, manje ili više, zavisno od sredstva obezbeđenja koje možete ponuditi banci, kao i od lokacije/grada gde se nekretnina nalazi. Procenu vrednosti odabranog stana izvršiće procenitelj kog angažujete, a ona je ključni deo vašeg zahteva za kredit.

Procedura kredita za stan u izgradnji

Kako se većina nekretnina u novogradnji proda u ranoj fazi, verovatno ćete prilikom potpisivanje predugovora biti u obavezi da isplatite investitoru deo sredstava. Uglavnom je to 20% od definisane cene, ali može biti i drugačije, zavisno od dogovora i poslovne politike investitora. Da biste podneli zahtev za stambeni kredit, neophodno je da odabrani projekat novogradnje dostigne 80% završenosti.

Osim toga, neophodno je priložiti kompletnu građevinsku dokumentaciju koju vam obezbeđuje prodavac ili agencija koja posreduje u prodaji. Kada pravna služba banke utvrdi da je građevinska dokumentacija ispravna i da na osnovu procene tržišna vrednost odgovara dogovorenoj kupoprodajnoj ceni, potvrđuje se da nekretnina koju kupujete može biti adekvatno sredstvo obezbeđenja za kredit koji će vam banka odobriti. To znači da hipoteka može biti uspostavljena. Hipoteka je garancija banci da će moći da proda nepokretnost koja je kupljena iz sredstava stambenog kredita i na taj način namiri svoje potraživanje, ukoliko kupac stana ne bude mogao da otplaćuje kredit.

Ukoliko sa vase strane nema razloga za negativnu odluku, banka će odobriti kredit. Zatim sledi potpisivanje kupoprodajnog ugovora i založne izjave, te isplata kredita. Postajete vlasnik nekretnine, čestitamo!

Povrat PDV za kupovinu prvog stana

Ako kupujete nekretninu po prvi put, važno je znati da možete ostvariti pravo na povrat PDV-a. U pitanju je poreska olakšica kojom se deo sredstava vraća kupcu na raspolaganje i jedan od bitnih faktora koji usmerava kupce ka novogradnji.

DA LI ŽELITE DA VAM POMOGNEMO OKO VAŠEG KREDITA?

Ukoliko imate pitanja o celom procesu, želite precizniji obračun vaše kreditne sposobnosti, kao i savet pri odabiru najpovoljnijeg kredita i banke, pozovite nas za besplatne konsultacije. Kontaktirajte nas putem elektronske forme ili pozivom na 011 44 25 000. Ukoliko još uvek niste našli idealan stan koji biste kupili, na linku pregledajte najveću ponudu novogradnje širom Srbije.

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!