Procenitelj nekretnina - zašto je potreban kad aplicirate za stambeni kredit?

Nekretnine

Zašto je potreban procenitelj nekretnina kad aplicirate za stambeni kredit?

Procena nekretnine predstavlja njenu objektivnu tržišnu vrednost u datom trenutku u odnosu na celokupnu ponudu sličnih nekretnina na lokaciji koja se analizira. Korisnicima kredita i bankama je ovaj podatak izuzetno važan jer je izveštaj o proceni nepokretnosti neophodan dokument prilikom apliciranja za stambeni kredit.

Ko je procenitelj nekretnina i čime se on bavi?

Ovaj posao obavljaju licencirani procenitelji nekretnina ili sudski veštaci koji daju objektivno mišljenje o vrednosti određene nekretnine na osnovu svih njenih odlika i analize tržišta.

Kako bi adekvatno odredili vrednost nekretnine, procenitelji proveravaju pravna dokumenta u javnim evidencijama, izlaze na teren radi provere enterijera i eksterijera objekata, beleže sve njegove karakteristike, upoređuju ga sa ostalim nekretninama na tržištu i na kraju prave detaljan izveštaj o vrednosti imovine. Na izveštaj, banka, ali i klijent mogu da izvrše prigovor na procenu ukoliko smatraju da nije verodostojan.

Osim u svrhe prodaje i kupovine, nekretnine se često procenjuju i radi osiguravanja ili upisivanja hipoteke. Ukoliko prodajete ili izdajete svoju nekretninu važno je da formirate cenu koja će biti realna za trenutno stanje na tržištu. U tome će vam rado pomoći agenti City Expert-a koji u sklopu svoje usluge besplatno vrše procenu nekretnine i pomažu vam da brže dođete do svog cilja.

Šta sve oblikuje cenu nekretnine?

Parametri koji utiču na formiranje cene nepokretnosti su zaista brojni, a svaki procenitelj nekretnina dužan je da ih odlično poznaje i uzme u obzir prilikom procene. Za bolje razumevanje, neki od osnovnih faktora su: lokacija, mikrolokacija, kvalitet i starost gradnje, uknjiženost, površina, struktura, renoviranost, nameštenost… ali i mnogi drugi detalji mogu da naprave razliku u konačnoj procenjenoj vrednosti, kao što su sprat na kome se stan nalazi i stanje lifta u zgradi.

Banke finansiraju 80 odsto od procenjene vrednosti

Važna stvar koju morate znati pre stambenog kredita jeste da banke najčešće  finansiraju 80 odsto od tržišne vrednosti nekretnine. Dešava se da se nekretnina proceni i na nižu vrednost od dogovorene. U tom slučaju banke finansiraju 80 odsto od procenjene vrednosti jer štite novac koji su pozajmili klijentu kroz stambeni kredit, što za klijenta znači neophodno povećanje učešća. U slučaju da klijent prestane da vraća rate kredita, aktivira se hipoteka i on gubi pravo na korišćenje stana, a banka smatra da za 80 odsto od procenjene vrednosti može da proda stan i povrati uložena sredstva.

DA LI ŽELITE DA VAM POMOGNEMO OKO VAŠEG KREDITA?

Uz podršku Kreditnog Savetnika i naše savete dobićete informaciju o trenutno najpovoljnijim i najjeftinijim keš kreditima, stambenim kreditima kao i auto kreditiima na tržištu: Kontaktirajte nas ili pozovite na 011 44 25 000

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!