Stambeni kredit u periodu krize, dobra ideja ili ne?

Saveti

Stambeni kredit u periodu krize, dobra ideja ili ne?

Bankarski sektor poslednjih godina beleži pad kamatnih stopa na sve vrste pozajmica građana i privrede. Prema rečima bankara, novac nikada nije bio povoljniji, što je jedan od razloga zašto savetuju građane da uzimaju kredite. Kako kažu, pored povoljnosti, važna stavka je i to da onim građanima kojima je potreban veći iznos novca, kredit predstavlja mogućnost redovne mesečne otplate.

Stambeni kredit najtraženiji bankarski proizvod

Stambeni kredit je jedan od često najpotrebnijih proizvoda kada je stanovništvo u pitanju. Čak i u prethodnim godinama trajanja pandemije zabeležen je rast zaduživanja građana od 10,6%, dok stambeni krediti beleže rast od 1,6%. To je odraz činjenice da novac nikad nije bio povoljniji. Prosečna efektivna kamatna stopa za stambeni kredit kreće se oko 2,7%, a tome je doprineo trend jeftinog novca koji je prisutan i u Srbiji. Zapravo to je razlog negativnog Euribora koji je poslednjih godina na svom istorijskom minimumu.

Ne treba dodatno naglašavati činjenicu da je bolje otplaćivati ratu kredita za sopstveni stan nego plaćati rentu zakupodavcima.

Štednja građana i privrede porasla za 400 %

Poslednjih godina, štednja građana i privrede je porasla za 400% prvenstveno u dinarima. To znači da banke pored svog kapitala imaju na raspolaganju i akumuliranu štednju građana koju je potrebno plasirati putem kredita, a proizvod koji obezbeđuje najsigurniji dugoročni plasman je stambeni kredit.

Banke svoju poslovnu politiku prilagođavaju situacijama na tržištu

Banke svoju poslovnu politiku prilagođavaju situacijama koja se dešava na našem tržištu i očigledno je da imaju poverenja jer su kamatne stope nepromenjene, a troškovi odobrenja i dalje svedeni na minimum. Dokaz da se vodi zdrava poslovna politika je riziko politika banaka koja sagledava profil klijenta kao budućeg dužnika. U tom smislu banka će obratiti pažnju na sve činjenice od stručne spreme klijenta, pozicije i visine zarade, industrije u kojoj su zaposleni i boniteta poslodavca.

Bankarski sektor stabilniji nego ranijih godina

Prognoze stranih i domaćih ekonomskih stručnjaka jesu da je bankarski sektor stabilniji nego tokom ranijih velikih kriza. Danas su banke u boljoj poziciji zbog povećanja štednje, odnosno bolje su kapitalozovane i vode se zdravom poslovnom politikom kojom će svoj kapital uposliti u sigurne plasmane kao što su stambeni kredit.

Ranije su usled inflacije ljudi svoj kapital sklanjali u nekretnine koje i dalje ostaju jedno od najsigurnih načina za čuvanje i uvećanje sopstvenog kapitala i štednje. Nekretnina je ta koja može doneti prihod, ili, u najmanju ruku, povratiti uloženo. Dokaz za to jeste statistika koja pokazuje da su u poslednjih nekoliko godina cene nekretnina drastično porasle (u nekim opštinama čak za 50%) što je uticalo na to da je povrat na uložena sredstva bio i nekoliko puta veći. Prema rečima stručnjaka iz sveta nekretnina predviđanja su da će cene kvadrata u narednom periodu imati tendenciju rasta zbog povećanja tražnje, zbog čega je i dalje vrlo povoljan trenutak za građane da reše svoje stambeno pitanje.

DA LI ŽELITE DA VAM POMOGNEMO OKO VAŠEG KREDITA?

Uz podršku Kreditnog Savetnika i naše savete dobićete informaciju o trenutno najpovoljnijim i najjeftinijim keš kreditima, stambenim kreditima kao i auto kreditiima na tržištu: Kontaktirajte nas ili pozovite na 011 44 25 000

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!