Glavni kriterijum za određivanje rezidentnosti je prostor, a ne državljansto.

Rezidenti su sva fizička i pravna lica sa stalnim boravkom u određenoj zemlji, bez obzira na državljanstvo. Oni podležu poreskim obavezama, poreskoj kontroli i ostalim oblicima zakonske regulative. Sa druge strane, nerezidenti imaju ograničenja na većinu bankarskih transakcija kao i na kreditiranje, dok banke finansiraju strance rezidente isto kao i državljane Republike Srbije, odnosno stranci rezidenti ostvaruju ista prava i uslove. Stambeni kredit je moguć za strane državljane rezidente, ukoliko ispunjavaju sve potrebne uslove:

 • Zaposleni su na teritoriji Republike Srbije. 
 • Imaju stalni radni odnos. 
 • Imaju odgovarajuću kreditnu sposobnost.

Procedura za je vrlo slična kao i kod kredita koji se odobrava fizičkim licima koji su građani Republike Srbije. U Srbiji imamo nekoliko banaka koje će omogućiti stranim državljanima, nerezidentima kao i državljanima Srbije koji žive i rade u inostranstvu da apliciraju za stambene kredite. Oni mogu aplicirati za dve opcije kredita, u RSD i čisto devizni kredit.

Kontaktirajte nas
Stambeni krediti za nerezidente Stambeni krediti za nerezidente

Hipoteka se može uzeti samo od nerezidenta

Važna napomena je da, shodno Zakonu o deviznom poslovanju, sredstva obezbeđenja kod deviznog kredita mogu se uzeti samo od nerezidenta. Drugim rečima, ako bi se hipoteka uspostavljala na nekretnini koja se kupuje, prodavac bi trebalo da ima nerezidentni status, ili se može dati neka postojeća nepokretnost koja je u vlasništvu nekog drugog nerezidenta. U tom slučaju nakom završene kupoprodaje i uknjižbe kreditnog kupca kao vlasnika, hipoteka se može preneti na nekretninu koja je kupljena iz sredstava stambenog kredita.

Dokumenti koji su potrebni za podnošenje zahteva su:

 • Pisana potvrda o zaposlenju izdata od strane poslodavca
 • Promet po tekućem računu u banci za period od poslednjih 12 meseci
 • Kopija radne dozvole iz pasoša
 • Izveštaj kreditnog biroa sa teritorije Republike Srbije, kao i iz inostranstva
 • Izvod iz lista nepokretnosti nadležnog katastra za nekretninu koaj se kupuje
 • Procena ovlašćenog procenitelja i predugovor

Detaljnije na našem blog postu: Stambeni krediti za strance

Stambeni krediti za nerezidente
BLOG

Saveti i informacije

Sve o stambenim i keš kreditima

# RAČUNAJTE NA NAS!

Kontaktirajte Vašeg kreditnog savetnika

Ostavite nam vaš kontakt i mi ćemo vas kontaktirati u najkraćem roku.

FAQ

Muče Vas neka pitanja?

Pronađite odgovore na neka od najčešće postavljenih pitanja u vezi sa stambenim kreditima.

Pronađite odgovore na neka od najčešće postavljenih pitanja u vezi sa keš kreditima.

 • Zašto je potrebno životno osiguranje uz stambeni kredit?

  Kupovina nekretnine i stambeni kredit predstavljaju jednu od važnih životnih odluka, samim tim predstavljaju pravi moment za uzimanje životnog osiguranja. Većina banaka insistira na polisi životnog osiguranja koja je dodatno sredstvo obezbeđenja po stambenom kreditu jer je polisa životnog osiguranja vinkulirana u korist banke. I za klijenta polisa životnog...

  Pročitajte još
 • Da li se plate mogu udružiti?

  Jedna od mnogobrojnih pogodnosti stambenih u odnosu na druge vrste kredita je mogućnost udruživanja plata. Plata može biti udružena sa platom supružnika, roditelja, prijatelja...pod uslovom da ispunjava iste uslove kao i korisnik kredita.

 • Da li se odlučiti za fiksnu, varijabilnu ili kombinovanu kamatnu stopu?

  Ono što ćete prvo primetiti jeste da je u ponudi banaka uvek niža fiksna kamatna stopa u odnosu na varijabilnu. Ukoliko odaberete fiksnu kamatnu stopu od početka otplate kredita imaćete jasnu sliku mesečnih obaveza po pitanju otplate kredita i neće biti odstupanja, što može činiti izvesnu sigurnost u planiranju obaveza i budžeta.

  Varijabilna...

  Pročitajte još
 • Šta je hipoteka?

  Hipoteka predstavlja založno pravo na nepokretnosti koje ovlašćuje poverioca da naplati svoje potraživanje prodajom nepokretnosti, u slučaju da dužnik ne isplati dug. Hipoteka predstavlja sredstvo obezbeđenja banci za plasirani stambeni kredit, ukoliko klijent ne bude u mogućnosti da izmiruje svoje obaveze po kreditu, banka će se prodajom nekretnine naplatiti i namiriti...

  Pročitajte još
FAQ

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!