“Svi krediti su isti” i druge zablude o kreditima!

Krediti

“Svi krediti su isti” i druge zablude o kreditima!

Svako od nas je barem jednom u životu razmišljao o uzimanju kredita, ali svi prirodno imamo zadršku pred krupnim finansijskim odlukama. O kreditima kruži mnogo predubeđenja, neka su opravdana, a neka samo dodatno zbunjuju. Zbog toga je Kreditni Savetnik tu da razjasni sve dileme i nejasnoće o kreditiranju. Ostanite sa nama, u nastavku teksta ćemo pokušati da razbijemo neke od najčešćih mitova!

Mit: “Kredite treba zaobilaziti u širokom luku”

Krediti su korisni finansijski alati za mnoge ljude i životne situacije. Oni obezbeđuju sredstva za velike i dalekosežne kupovine, kao što je plaćanje obrazovanja, opremanje stana, pokretanje biznisa. U tim slučajevima krediti su od velike pomoći i svakako vredni razmatranja. Ključ je racionalno proceniti da li su vaši motivi podizanja kredita dovoljno jaki, kao i pronaći najpovoljnije uslove na tržištu.

Mit: “Svi krediti su isti”

Ovo je varijanta prethodnog mita. Naravno da krediti nisu isti i neće ostaviti identične posledice po vaše trenutno i buduće finansijsko stanje.

Po vrsti se razlikuju gotovinski, stambeni, potrošački, kreditne kartice; a uslovi, kamatne stope i rokovi otplate zavise od banke do banke, a naročito od trenutnog stanja na tržištu koje vlada u trenutku podizanja kredita.

Mit: “Krediti su samo za ne daj bože”

Krediti se mogu koristiti i koriste se za najrazličitije životne situacije, pa i u investicione svrhe. Naravno da ne treba posezati za kreditima na prvu misao, ali postoje ciljevi i namene kada je kredit odlična pomoć, kao na primer kod finansiranja biznisa. Ili pak možete putem kredita kupiti nekretninu koju ćete potom izdavati, što će doneti prihod u budućnosti.

Mit: “Kredit će me zarobiti”

Dužina otplate kredita može se drastično razlikovati od vrste i ukupnog pozajmljenog iznosa. Neki krediti se mogu otplatiti za nekoliko meseci ili godina, dok se drugi vraćaju decenijama, kao što je slučaj sa stambenim kreditima. Ključno je razumeti uslove otplate pre nego što se obavežete na kredit, jer banci plaćate kamatu na iznos i na period koji pozajmljena sredstva korisitite.

Činjenice o kreditnom rejtingu i istoriji

Vaš kreditni rejting je važan jer utiče na uslove pod kojima možete dobiti kredit. Jedan od najvažnijih faktora koji utiču na kreditni rejting je istorija plaćanja. Banke beleže kašnjenja i neizmirene obaveze, što negativno utiče na vašu kreditnu istoriju. Ovo može rezultirati težim uslovima pri apliciranju za kredite ili kreditne kartice u budućnosti. Stoga, izmirujte svoje račune na vreme kako biste održali pozitivan kreditni rejting.

Kreditna istorija je zapis o tome kako ste se nosili sa dugovima u prošlosti. Ona jeste važna, ali ne određuje automatski da li ćete dobiti kredit ili ne. Banke takođe uzimaju u obzir vaše trenutno prihode i mogućnost otplate kredita.

Da li je refinansiranje kreditnih obaveza dobra strategija?

Uzeli ste keš kredit, ali vaša primanja sada nisu dovoljna za plaćanje mesečnih obaveza? Ili su se kamatne stope na tržištu promenile i povoljnije su u odnosu na period kada ste se zadužili? Popularno rešenje koje nude banke jeste kredit za refinansiranje obaveza, odnosno nov kredit kojim se jedna ili nekoliko postojećih pozajmica objedinjuje i nastavlja se otplata duga po povoljnijim uslovima, nižim kamatnim stopama i eventualno dužim rokovima otplate.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli da bolje razumete istine i zablude o kreditima.

DA LI ŽELITE DA VAM POMOGNEMO OKO VAŠEG KREDITA?

Uz podršku Kreditnog Savetnika i naše savete dobićete informaciju o trenutno najpovoljnijim i najjeftinijim keš kreditima, stambenim kreditima kao i auto kreditiima na tržištu: Kontaktirajte nas ili pozovite na 011 44 25 000

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!