Kako odgovorno postupati sa novcem?

Kako da...

Kako odgovorno postupati sa novcem?

Kako da upravljate novcem, a ne on vama

Novac je lična odgovornost: sami odlučujemo kako ćemo ga zaraditi i kako ćemo njime upravljati. Zvuči jednostavno biti racionalan sa finansijama, ali skoro svi smo se susreli sa iznenadnim troškovima koji ponekad prevazilaze naše mogućnosti. O kakvoj god situaciji da se radi, ključno je biti objektivan sa svojim prihodima i rashodima, jer, kao što kažu, ne postoji ništa preciznije od novca.

Ako želite da pristupite ovoj temi pametno i odgovorno, pročitajte naše savete za bolju finansijsku pismenost!

Analiza ličnog budžeta: zapisujte prihode i rashode

Očigledan prvi korak je da steknete tačan uvid u vaša primanja i neophodne troškove. Ako imate jedan izvod prihoda, jasno vam je sa koliko novca raspolažete mesečno, ali ako se oslanjate na više njih, ovaj korak je još važniji. Kako biste napravili mesečni pregled rashoda, za početak zapisujte SVE dnevne izdatke. Identifikujte šta je od ovih troškova neophodno, a šta ne. Oni, naravno, neće svakog dana izgledati isto i zavise od vaših navika, na primer, da li kupujete hranu na dnevnom ili nedeljnom nivou.

Na ovaj način ćete doći do nedeljne, a potom mesečne sume koju obično izdvajate za svoje potrebe. Kada ste uračunali fiksne rashode koje imate svakog meseca, kao što su računi, porezi, trošovi za prevoz, različite članarine; dodajte novac potreban za ishranu i dobićete približnu mesečnu sumu rashoda.

Koliko mi treba da uštedim?

Sledeća stvar koju treba da pitate sebe je koliko želite da uštedite i u kom vremenskom roku. Ovo se može odnositi na neki konkretan cilj, ali čak i da ga nemate, štednjom svakog meseca obezbeđujete svoju sigurnost u slučaju iznenadnih troškova. Bez obzira na vaše životne okolnosti, svako će osetiti benefite nekog tipa štednje. Ako nakon analize rashoda shvatite da vam ostaje višak novca, možete odlučiti da neki iznos uštedite. O najboljim načinima štednje smo ranije već pisali na blogu.

Pronađite načine da smanjite potrošnju

Ako ne možete da uštedite onoliko koliko želite od svoje zarade, opcija je da smanjite rashode. Razmislite šta vam je bitno, a bez čega apsolutno možete. Važno je i da novcem upravljate u skladu sa svojim vrednostima. Ako su na vašoj listi prioriteta, recimo, prve oblasti zdravlje i porodica, jasno je da nećete radikalno štedeti na njima. Ne treba da se odreknete svega što volite i u čemu uživate, ali uglavnom postoje nepotrebni troškovi bez kojih možemo živeti kvalitetno.

Revidirajte svoje mesečne pretplate, kao što su račun za telefon ili TV paketi i razmislite kako ih možete prilagoditi svom budžetu. Jednostavan način da uštedite je priprema hrane i pića umesto kupovine na poslu. Još jedna ideja o kojoj vredi razmisliti su besplatne aktivnosti. Pronađite i iskoristite manifestacije koje će zahtevati malo ili nimalo potrošenog novca, a koje će vam pružiti jednako zadovoljstvo.

Planiranje budžeta unapred

Takođe, planirajte unapred koje su vam mesečne obaveze koje morate izmiriti u nekom doglednom vremenskom periodu kako biste znali kog meseca ćete morati da izdvojite više novca (npr. knjige za školu, proslava slave ili rođendana, uplata za polaganje ispita i dr.). Bitno je da minimizujete neplanirane troškove i time sprečite da dođete u stresne situacije kada će biti teže donositi racionalne finansijske odluke. Ukoliko uspete da se organizujete, biće lakše ostavljati „koji dinar" sa strane i imati sačuvan novac u slučaju nužde.

Naučite da kupujete pametnije

Cilj je da iskoristite maksimalnu vrednost novca kojim raspolažete. Razmislite da li ćete moći da profitirate ukoliko kupovinu obavite u daljoj prodavnici koja nudi povoljnije namirnice, garderobu ili gedžete. Pre svakog odlaska u kupovinu napravite spisak kako biste se kući vratili sa svime što vam je potrebno, bez nepromišljenog trošenja. Takođe, određene članarine i usluge se mogu nabaviti za manje novca, a onlajn kupovina nekad može da bude povoljnija. Isprobavanjem ovakvih opcija doći ćete do sistema koji će vam omogućiti da uklopite svoje navike, želje i potrebe u manji ukupan budžet.

Potrebna su vam dodatna finansijska sredstva?

Čak i da se pridržavate isključivo racionalnog pristupa u upravljanju finansijama, ponekad je neophodno da uzmete pozajmicu od banke. Ako tražite stambeni kredit, auto kredit ili keš kredit, naši kreditni savetnici će vam rado pomoći da se odlučite za najisplativiju opciju na tržištu u skladu sa svojim potrebama i mogućnostima.

Kontaktirajte Kreditnog Savetnika preko elektronske forme ili pozovite na 011 44 25 000 za BESPLATNU finansijsku konsultaciju!

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!