Euribor u padu: Kakvi nas uslovi za stambene kredite očekuju u 2024?

Kamata

Euribor u padu: Kakvi nas uslovi za stambene kredite očekuju u 2024?

Ako ste u fazi planiranja kupovine stana uz pomoć stambenog kredita, jedna od stvari koja vas sigurno interesuje je kretanje vrednosti euribora, kao i njegove prognoze za naredni period.

Da se podsetimo, EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate) je evropska međubankarska stopa i zapravo predstavlja kamatnu stopu po kojoj najuticajnije banke jedna drugoj pozajmljuju novac na međubankarskom tržištu. U Srbiji se Euribor koristi kao referentna kamatna stopa, odnosno osnovica u strukturi nominalne kamatne stope pri obračunu i formiranju nominalne kamate za kredite koji su indeksirani u evrima.

Nakon što je više meseci vrtoglavo rastao, tačnije od marta 2022. kada je bio na negativnoj vrednosti, euribor je mnogim korisnicima kredita znatno povećao kamatne stope.

Olakšani uslovi kreditiranja u 2024.

Kad se osvrnemo na protekli period, vidimo da, iako poslednji kvartal 2023. godine beleži dosta sporiji rast euribora, a trenutna njegova vrednost je 3,9%, kamatne stope stambenih kredita i dalje ostaju na visokom nivou. Ova situacija postavlja izazove za one koji planiraju ili su već u procesu otplaćivanja stambenih kredita.

Sa druge strane, olakšavajuća okolnost za klijente koji imaju stambene kredite u otplati, kao i za nove korisnike, jeste odluka Narodne banke Srbije (NBS) kojom su kamatne stope ograničene na period do 31.12.2024. Ova mera je pomogla da se postojećim korisnicima kredita rata umanji, a novi klijenti započinju otplatu sa prosečnim kamatnim stopama od okvirnih 5%.

Prognoze euribora za 2024. godinu

Prognoze stručnjaka za 2024. godinu predviđaju stabilizaciju vrednosti euribora koja bi u narednim godinama dovela do smanjenja kamatnih stopa. Naravno, ovo u najvećoj meri zavisi od toga kojom dinamikom će se kretati inflacija. Mere monetarne politike imaju ključnu ulogu u suzbijanju inflacije, a brzina njihove primene biće presudna.

Inflacija u evrozoni je u oktobru usporila i iznosila je 2,4 odsto dok za drugu polovinu 2025. godine Evropska centralna banka prognozira ostvarenje cilja i inflaciju na nivou od 2 odsto.

Smanjenje euribora jeste simbolično, njegova vrednost je sa 4 odsto pala na 3,95 ipak postepeno smanjenje u narednim mesecima moglo bi da dovede do “relaksacije” monetarne politike ECB.

Smatra se pak da željeni scenario smanjenja kamatnih stopa neće nastupiti preko noći jer je pad euribora, iako primetan, za sada simboličan. Potreban je veći njegov pad kako bi došlo do osetnog smanjenja kamatnih stopa, što se očekuje, ali ne tako naglo.

Dugoročna perspektiva zavisiće od šireg ekonomskog konteksta, stoga je praćenje stručnih prognoza i mera monetarne politike ključno kad da se radi o ovako krupnom i dalekosežnom koraku, kao što je stambeni kredit.

Ukoliko vam je potrebna individualna konsultacija, naši bankarski stručnjaci iz Kreditnog Savetnika će vam blagovremeno i potpuno besplatno pomoći da pronađete najpovoljniji kredit na tržištu i budete sigurni da ste doneli pravu odluku.

DA LI ŽELITE DA VAM POMOGNEMO OKO VAŠEG KREDITA?

Uz podršku Kreditnog Savetnika i naše savete dobićete informaciju o trenutno najpovoljnijim i najjeftinijim keš kreditima, stambenim kreditima kao i auto kreditiima na tržištu: Kontaktirajte nas ili pozovite na 011 44 25 000

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!