Kako će povećanje referentne kamatne stope uticati na korisnike kredita u dinarima?

Krediti

Kako će povećanje referentne kamatne stope uticati na korisnike kredita u dinarima?

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je povećao referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od četiri odsto, saopštila je Narodna banka Srbije.

U istoj meri povećana je i stopa na depozitne olakšice, na tri odsto, kao i stopa na kreditne olakšice na pet odsto. U uslovima nastavljenih, pre svega globalnih, troškovnih pritisaka i rasta uvozne inflacije, Izvršni odbor NBS odlučio je da dodatno poveća referentnu kamatnu stopu i time nastavi pooštravanje monetarnih uslova.

Šta mogu da očekuju korisnici kredita?

Prema proceni Kreditne savetnice Snežane Vukmirović trenutno povećanje referentne kamatne stope odraziće se uskoro i na povećanje rata za zaduženja u dinarima.

Upravo zato Vukmirović savetuje zaduživanje po fiksnim kamatnim stopama.

“Keš krediti su kratkoročna zaduženja i skoro u svim bankama postoji dinarski gotovinski kredit sa fiksnom kamatnom stopom, za razliku od drugih vrsta kredita”,objašnjava Kreditna savetnica.

Prema obrazloženju NBS, ovaj potez ima za cilj da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i da se vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja do kraja perioda projekcije.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. novembra.

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko kreditiranja ili savet kako da smanjite svoju trenutnu ratu, popunite upit i naša Kreditna savetnica će vam odgovoriti na sve nejasnoće.

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!