Koje su prednosti kombinovane kamatne stope?

Kamata

Koje su prednosti kombinovane kamatne stope?

Razmišljate o kupovini stana uz pomoć stambenog kredita, ali sebi stalno postavljate ista pitanja. Kako napraviti dobar izbor i koju vrstu kamatne stope odabrati kako bi obaveze prema banci bile što povoljnije?

Varijabilna kamata

Varijabilna, promenljiva ili plivajuća kamata je vrsta kamatne stope koju možete naći u ponudama svih banaka, a sastoji se iz dva elementa: Fiksnog nepromenjljivog dela i varijabile (Euribor).

Promenom vrednosti, Euribor utiče na visinu kamate, pa na taj način klijenti ne zavise od volje banaka, već od onoga što se dešava na evropskom međubankarskom tržištu. Na ta dešavanja ne može da utiče pojedinac niti banka već celokupni bankarski i privredni sistem Evrope.

Fiksna kamatna stopa

Sledeća mogućnost je da se opredelite za fiksnu kamatnu stopu koja podrazumeva da tokom celog perioda otplate imate istu kamatu i istu visinu rate svog kredita, ali ove kamate često umeju da budu više. Banka u svakom kreditnom poslu ima za cilj da se zaštiti i obezbedi od eventualnog gubitka, jer su one pre svega profitno orijentisane kompanije. Zato su fiksne kamate projektovane da na duži vremenski period obezbede stabilnu zaradu banci, a klijentu sigurnost, ali po određenoj ceni.

Neminovno je da posle kriznih situacija u privredi sledi viša inflacija i viša referentna kamatna stopa odnosno Euribor.

Kombinovana kamatna stopa

U ponudi jednog broja banaka može se naći i kombinovana kamatna stopa koja podrazumeva početak otplate sa fiksnom kamatom. Taj period fiksne kamate može biti dve, tri ili pet godina a nakon tog perioda klijent prelazi na varijabilnu kamatu koja je unapred određena i definisana u ugovoru (marža banke) na koju će se dodati veća vrednost Euribora u tom trenutku.

U ovom trenutku ima nekoliko opcija koje banke u Srbiji nude klijentima sa različitim kombinacijama, a na vama je da uz pomoć Kreditnog savetnika odaberete onu koja će biti najbolja za vas.

Prednosti kombinovane kamate

Prednost kombinovane kamate je ta što određeni period štiti korisnika kredita od povećanja kamate a kako smo svi svesni trenutne krizne situacije i rasta Euribora možda se ova vrsta kamatne stope može smatrati dobrom odlukom u trenutnoj situaciji.

U tom slučaju vaša rata će ostati nepromenjena prvih nekoliko godina i neće biti iznenađenja zbog nepredviđenog kretanja Euribora, a to je dovoljan period da se naviknete na ovu obavezu tj. otplatu kredita.

Još jedan razlog je i to što vam ona nudi mogućnost da na sigurniji način premostite krizni period i rast referentne kamatne stope.

Refinansiranje kredita je uvek opcija

Kako niko ne može sa sigurnošću predvideti buduća ekonomska kretanja važno je znati da stambeni kredit uvek možete refinansirati u drugoj banci pod povoljnijim tržišnim uslovima ukoliko ih u budućnosti bude.

Ukoliko razmišljate o kupovini stana putem stambenog kredita, pozovite naše iskusne kreditne savetnike, koji će imati odgovore na sva vaša pitanja.

Šta je nominalna, a šta efektivna kamatna stopa i kako da izračunate kreditnu sposobnost možete saznati u našim prethodnim blogovima.

DA LI ŽELITE DA VAM POMOGNEMO OKO VAŠEG KREDITA?

Uz podršku Kreditnog Savetnika i naše savete dobićete informaciju o trenutno najpovoljnijim i najjeftinijim keš kreditima, stambenim kreditima kao i auto kreditiima na tržištu: Kontaktirajte nas ili pozovite na 011 44 25 000

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!