Finansijska dilema: kreditna kartica, dozvoljeni minus ili keš kredit?

Keš krediti

Finansijska dilema: kreditna kartica, dozvoljeni minus ili keš kredit?

Susreli ste se sa potrebom za dodatnim finansijskim sredstvima, a kreditnih proizvoda na tržištu je previše. Kreditna kartica, dozvoljeni minus po računu i gotovinski kredit su česte i popularne opcije. Ali znate li njihove tačne razlike i sličnosti? Bez obzira da li ste novi u svetu kredita ili već koristite neke usluge, pročitajte šta Kreditni Savetnik misli o svakom od ovih vrsta zaduživanja.

Kreditna kartica

Kreditnu karticu može vam izdati svaka banka, a njome dobijate mogućnost da pozajmljujete novac od banke radi kupovine različitih proizvoda i usluga. Svaka kreditna kartica poseduje odobreni kreditni limit, odnosno maksimalni iznos koji možete potrošiti u okviru važećeg roka. Ova sredstva su dostupna korisniku 24 sata dnevno za plaćanja na različitim prodajnim mestima ili putem interneta, kao i za podizanje gotovine na bankomatu. Ono što je mana kreditnih kartica jeste da su prilično skupe. Zahtevaju redovno izmirenje duga prema banci, obično na mesečnom nivou, uz naplatu kamate koja se računa na iznos potrošenog novca, a koja je viša od kamate za keš kredit i na godišnjem nivou iznosi oko 25%.

Dozvoljeni minus po računu (overdraft kredit)

Overdraft kredit, koji se u razgovoru često naziva dozvoljenim minusom, predstavlja mogućnost plaćanja iznad raspoloživog stanja na računu. Uzima se na 12 meseci, a novčani limit se određuje u dogovoru sa bankom, zavisno od vaše kreditne sposobnosti i kreditne istorije. Kamata je kao i u slučaju kreditne kartice prilično visoka i iznosi oko 28% za sumu novca koja je “u minusu”.

Kreditne kartice i dozvoljeni minus je najbolje koristiti samo onda kada postoji preka potreba i ako znate da ćete iznos vratiti u što kraćem roku, već od naredne plate ili penzije. Znamo da postoje situacije kada to nije moguće, zato dolazimo do najpovoljnijeg zaduženja - gotovinskog kredita.

Keš krediti

Ova vrsta zaduženja je brza, jednostavna i najpovoljnija kad se radi o kratkoročnim pozajmicama. Nakon apliciranja iznos koji ste tražili dostupan vam je kroz dan ili dva. Uslovi koje je potrebno da ispunite za gotovinski kredit su status zaposlenja na neodređeno vreme najmanje 6 meseci kod trenutnog poslodavca ili da ste penzioner. Maksimalni keš kredit uslovljen je vašom kreditnom sposobnošću kao i poslovnom politikom banke, a u praksi iznosi do 3.000.000 dinara sa rokom otplate do 6 godina. Druga važna stvar je odabir kamatne stope, koja može biti fiksna ili varijabilna. Trenutno se fiksne kamate za dinarske keš kredite kreću od 8,70% pa naviše, čime predstavljaju znatno povoljniju opciju od kreditnih kartica i overdraft kredita.

DA LI ŽELITE DA VAM POMOGNEMO OKO VAŠEG KREDITA?

Uz podršku Kreditnog Savetnika i naše savete dobićete informaciju o trenutno najpovoljnijim i najjeftinijim keš kreditima, stambenim kreditima kao i auto kreditiima na tržištu: Kontaktirajte nas ili pozovite na 011 44 25 000

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!