Šta je kreditna kartica i kako se koristi?

Saveti

Šta je kreditna kartica i kako se koristi?

Kreditna kartica je najjednostavniji instrument za kreditiranje, odnosno za pozajmljivanje novca od banke. Korišćenjem kreditne kartice, bilo da podižete novac u banci, na bankomatu ili plaćate neku uslugu, ustvari kupujete na kredit. Iznos, odnosno kredit, se sastoji od glavnice - pozajmljenog novca i kamate - koliko košta to što ste kupili novcem koji vam je banka pozajmila. Kreditne kartice vezane su za poseban kredit, odnosno kreditni račun, koji se odobrava i otvara u banci.

Razlika između kredita i kreditne kartice

Za razliku od kredita, kada se ceo iznos isplaćuje odjednom, kod kreditnih kartica plaćate samo onoliko koliko vam je u tom trenutku potrebno. Jednom odobreni kreditni limit važi za neograničen broj transakcija u okviru važećeg roka, koji je obično nekoliko godina, a kreditna sredstva na kartici dostupna su 24 sata dnevno.

Ako biste želeli potrošački kredit, morali biste da podnesete zahtev, da sačekate da se on odobri, pa da potpišete ugovor sa bankom i na kraju da sačekate da vam sredstva budu uplaćena na račun. Ukoliko vam je novac potreban hitno, sve ovo oduzima puno vremena.

Sa kreditnom karticom, sa druge strane, sve navedene procedure obavljate jednom, kada uzimate kreditnu karticu i potom vam stoji na raspolaganju neograničen broj plaćanja, sve dok izmirujete svoje obaveze prema banci. Njihova prednost je to što su jednostavne i brze za korišćenje. Sva plaćanja vrše se odmah, na licu mesta, bilo da je reč o online upotrebi ili plaćanju na nekom prodajnom mestu. Razlika je i što se kamata kod kredita plaća na ceo iznos, dok se kod kreditne kartice ona računa samo na iznos potrošenog novca.

Međutim, treba biti jako oprezan sa korišćenjem kreditne kartice, jer je ona najskuplji instrument kreditiranja, odnosno kamatu koju plaćate na pozajmljeni novac je najveća, ali je sa druge strane idealna za neodložena plaćanja, pogotovu kada nemate ušteđevinu.

Revolving kreditne kartice

Kada obavite neku kupovinu, prodavcu tog proizvoda platiće banka, koja potom naplaćuje od vas. Iznos jedne kupovine može se platiti po određenom minimalnom mesečnom iznosu, dok se ne otplati kupovina, ili na rate, koje mogu, u zavisnosti od banke, da budu od tri do 24 meseca.

Revolving kreditna kartica je kreditna kartica sa limitom. Revolving znači da se finansijska sredstva mogu prenositi iz jednog meseca u drugi, a kamata se plaća na razliku između novca koji je potrošen i uplate. Revolving kartica povezana je sa revolving kreditom u banci.

Kod revolving kreditnih kartica banka odobrava kreditni limit, odnosno koliko korisnik može da se zaduži, a on potom mesečno otplaćuje najmanje deo duga, odnosno uplaćuje "minimalnu uplatu". Ostatak duga se prenosi u naredni mesec i na to se plaća kamata. Naravno, korisnik može uplatiti i celokupni iznos duga svakog meseca, a važno je znati da ukupno zaduženje ne može preći kreditni limit.

Kreditni limit

Mnogobrojni faktori utiču na to da li će vam banka odobriti izdavanje kreditne kartice. Izveštaj kreditnog biroa, zaduženost drugim kreditima, platežna sposobnost, samo su neki od faktora kojim se banka vodi prilikom formiranja kreditnog limita, a on se može povećavati ukoliko se i vaše finansije popravljaju. U većini slučajeva, morate biti zaposleni, odnosno imati stalan izvor primanja, kako bi mogli da koristite kreditnu karticu.

Kamata se može na različite načine obračunavati, a važno je da znate da mala mesečna otplata znači da ćete skuplje otplaćivati dug. Maksimalni limit izračunava se obično od tromesečnog proseka zarade pomnoženo sa četiri, ali to sve zavisi od banke.

Da li uzimati kreditnu karticu?

Kreditne kartice olakšale su svakodnevni život, omogućile da najbrže moguće dođemo do novca, ali uvek treba imati u vidu da je to kredit, koji ćete na kraju, uz kamatu platiti. Važno je da pronađete karticu sa najnižom kamatnom stopom, najmanjom naknadom i da odaberete dozvoljeni limit koji sebi možete da priuštite.

Bitno je da ne kasnite sa redovnim mesečnim ratama i da se trudite da otplaćujete ceo dug na kreditnoj kartici, svakog meseca, kako biste izbegli visoke bankarske kamate. Valjalo bi da izbegavate korišćenje više od jedne kreditne kartice, a zbog kamata valjalo bi da se suzdržite od podizanja gotovine.

U našim prethodnim blogovima možete saznati da li je refinansiranje keš kredita dobra odluka za Vaš budžet kao i kako da promenite banku ukoliko želite da refinansirate keš kredit u drugoj banci zbog povoljnije kamate.

DA LI ŽELITE DA VAM POMOGNEMO OKO VAŠEG KREDITA?

Uz podršku Kreditnog Savetnika i naše savete dobićete informaciju o trenutno najpovoljnijim i najjeftinijim keš kreditima, stambenim kreditima kao i auto kreditiima na tržištu: Kontaktirajte nas ili pozovite na 011 44 25 000

Srodne objave

Refinansiranje kredita Kamata

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!