Šta je debitna kartica i kako je koristiti?

Saveti

Šta je debitna kartica i kako je koristiti?

Debitna kartica ili takozvana bankomat kartica je kartica koju svaka banka izdaje korisnicima dinarskih i deviznih platnih računa, kako bi svojim klijentima omogućila nesmetano raspolaganje sredstvima, nezavisno od radnog vremena banke.

Ova kartica omogućava korisnicima komfornije korišćenje sredstava sa njihovih računa i predstavlja bezgotovinsko sredstvo plaćanja.

Prilikom korišćenja debitne kartice bankovni račun korisnika zadužuje se za nastali trošak odnosno plaćanje, ali samo ukoliko na računu ima dovoljno sredstava, računajući i eventualno odobreno dozvoljeno prekoračenje ili dozvoljeni minus. U protivnom transakcija će biti odbijena.

Dnevni limiti na debitnoj kartici

Dnevni limit za korišćenje debitnih kartica definiše banka i klijentu saopštava prilikom uručenja kartice. Limit je definisan prvenstveno iz sigurnosnih razloga kao i PIN, koji je potrebno uneti prilikom plaćanja većih iznosa ili podizanja novca na bankomatima.

Za šta se koristi debitna kartica?

Uz pomoć debitne kartice može se proveriti stanje na tekućem računu,  podizati gotovina na bankomatu svoje ili drugih banaka (u tom slučaju se plaća provizija za korišćenje drugih bankomata koja je u skladu sa tarifom banke čiji bankomat se koristi). Može se plaćati roba i usluge na trgovačkim poss terminalima (bez provizije).

Šta ukoliko izgubim ili mi ukradu debitnu karticu?

Ukoliko dođe do krađe ili gubljenja debitne kartice obavezno je da se odmah blokira. To se može učiniti jednostavno na e-bank ili m-bank aplikaciji ili pozivom call centru matične banke.

Srodne objave

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!