Banke u Srbiji

Saveti

Banke u Srbiji

Koje su najbolje srpske banke?

U Srbiji trenutno posluju 23 komercijalne banke, a njihov rad nadzire Narodna banka Srbije, koja je pod prvobitnim nazivom Privilegovana narodna banka Kraljevine Srbije osnovana još 2. jula 1884. godine.

Bankarski sistem je organizovan tako da u Srbiji postoji Centralna banka i niz komercijalnih banaka koje su pod upravom Centralne banke, što je kod nas Narodna banka Srbije.

Funkcije Narodne banke Srbije

Osnovne funkcije Centralne banke svake zemlje jesu da utvrđuje i sprovodi monetarnu politiku, vodi politiku kursa domaće valute, čuva devizne rezerve i upravlja njima, emituje novčanice i kovani novac, stara se o funkcionisanju platnog prometa i celokupnog finansijskog sistema.

Funkcije komercijalnih banaka u Srbiji

Banke u Srbiji su zapravo depozitno-kreditne banke, a njihova osnovna aktivnost jeste prikupljenje kratkoročnih depozita (štednje) iz svih izvora i kreditiranje privrede i stanovništva. Odobravanjem kredita, komercijalne banke ostvaruju profit i povećavaju svoju novčanu masu.

Poslovanje komercijalnih banaka u Srbiji odvija se pod nadzorom Narodne Banke Srbije. Od 2004. godine Narodnoj banci su proširene nadležnosti i nad poslovanjem osiguravajućih i reosiguravajućih društava.

U ovom trenutku kod nas posluju 23, a ovo je spisak banaka u Srbiji:

Banke u Srbiji

Od navedenih banaka, neke su orijentisane više na kreditiranje privrede i rad sa pravnim licima, dok je druga grupa u fokus stavila građanstvo i samim tim razvija spektar proizvoda namenjenih fizičkim licima. To su banke koje imaju povoljne kamatne stope za gotovinske, potrošačke i stambene kredite.

Promena vlasničke strukture

Usled promena vlasničke strukture u prethodnoj godini je došlo do promene naziva banaka. U ovom trenutku, tri su u procesu spajanja:

  • Raiffeisen banka je kupila Credit Agricol banka 2021. godine
  • Komercijalnu banku je kupila NLB Banka 2021. godine
  • Sberbanku Srbije je kupila AIK banka 2021 godine

Koje banke u Srbiji imaju najpovoljniju ponudu stambenog i keš kredita?

Ukoliko vam je potreban kredit, a ne znate koja banka ima najbolju ponudu, naši iskusni kreditni savetnici su tu da vas sprovedu kroz proces dobijanja kredita, da pronađu najpovoljniji stambeni ili keš kredit od više banaka u najbržem roku i po najnižoj kamati.

Naši kreditni savetnici će vam već u prvom razgovoru dati informaciju o vašoj kreditnoj sposobnosti, ali i ponuditi rešenje i sve potrebne informacije u procesu kreditiranja i to potpuno besplatno.

Uz podršku Kreditnog Savetnika i naše savete dobićete informaciju o trenutno najpovoljnijim i najjeftinijim keš i stambenim kreditima na tržištu: Kontaktirajte nas ili pozovite na 011 44 25 000

 

 

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!