Kako funkcionise dozvoljeni minus?

Saveti

Kako funkcionise dozvoljeni minus?

Šta je dozvoljeni minus?

Dozvoljeni minus je dozvoljeno prekoračenje računa. Ukoliko dođete u situaciju da više nemate sredstava na računu, a imate odobren dozvoljeni minus, postoji opcija da uđete u dozvoljeni minus.

Kako se određuje i od čega zavisi visina dozvoljenog minusa?

Minusi po tekućem računu je vid kreditiranja koji banke odobravaju klijentima na osnovu redovnih mesečnih primanja, najčešće u visini mesečne zarade. Maksimalno prekoračenje tekućeg računa određuje banka u zavisnosti od poslovne politike banke, može vam na raspolaganju biti stavljen iznos od jedne ili dve mesečne zarade.

Kamata na dozvoljeni minus

Ukoliko imate odobren dozvoljeni minus, banka će naplaćivati kamatu samo na iskorišćeni iznos, dok neiskorišćeni iznos od ukupno odobrenih sredstava ostaje na vašem računu i na raspolaganju je prema vašim potrebama. Kamata na dozvoljeni minus iznosi u proseku oko 30% na godišnjem nivou, odnosno 2,50% mesečno. Obračunava se i naplaćuje na kraju meseca za iznos koji je klijent koristio i na period koji je koristio.

Razlika između dozvoljenog i nedozvoljenog minusa?

Nedozvoljeni minus predstavlja dugovanje koje nije odobreno i na koje se obračunava zakonom propisana kamatna stopa, koja u ovom trenutku iznosi 10 odsto na godišnjem nivou. U nedozvoljeni minus se ulazi kada na vašem računu nema redovnih sredstava i kada vam legne automatska naplata nekih obaveza poput čekova ili mesečno održavanje računa.

Da li je pametno koristiti dozvoljeni minus?

Iako dozvoljeni minus može delovati kao odlično rešenje kada “zaškripi” i kada nemate dovoljno sredstava da “pregurate” mesec, naš savet je da ga ipak koristite zaista kada je neophodno i da ga ne koristite kao dugoročni vid kreditiranja, jer se kamata na korišćeni dozvoljeni minus obračunava na dnevnom nivou. Zato je veoma važno da ga koristite u što kraćem periodu, kako biste manje platili kamatu.

Alternativa dozvoljenom minusu?

Ukoliko ne želite da se zadužujete i iz situacije dozvoljenog pređete u nedozvoljeni minus, naš savet je da obaveze po dozvoljenom minusu izmirite tako što ćete podići keš kredit ili kredit za refinansiranje.  Kamate kod ovakvih kredita su drastično niže i ponekad mogu predstavljati najmanje loše rešenje za izlaz iz nepovoljne situacije.

DA LI ŽELITE DA VAM POMOGNEMO OKO VAŠEG KREDITA?

Uz podršku Kreditnog Savetnika i naše savete dobićete informaciju o trenutno najpovoljnijim i najjeftinijim keš kreditima, stambenim kreditima kao i auto kreditiima na tržištu: Kontaktirajte nas ili pozovite na 011 44 25 000

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!