Najbolje investicije u koje vredi uložiti

Saveti

Najbolje investicije u koje vredi uložiti

Šta zapravo znači investicija?

Investicija je način da povećate količinu novca koji imate, iako zarada ne mora da bude jedini motiv. U nekim situacijama dovoljno je da investicijom uspete da sačuvate vrednost novca koji ste stekli.

Usled inflacije koja je prisutna, novac gubi vrednost. Jednostavno, za istu količinu novca iz godine u godinu možete da kupite manje dobara, a to znači smanjenje kupovne moći.

Kako bi sačuvali vrednost novca neki građani se odlučuju za štednju u bankama. Poslednjih meseci kamatne stope, kada je u pitanju štednja u bankama, jesu porasle i možete svoj novac oročiti po kamatnim stopama čak i do 2% na period od dve godine, ali je to i dalje prilično pasivno uvećanje kapitala.

Štednja se ne može smatrati investicijom. Ulaganje u banci donosi neku minimalnu dobit, za razliku od čuvanja novca u kućnim uslovima, gde apsolutno nemate nikakvu dobit i sigurno idete ka gubitku vrednosti novca koji imate usled inflacije i devalvacije.

Postoji više mogućnosti za ulaganje novca u investicije a za koji način ćete se odlučiti zavisi od nekoliko faktora, kao što su:

  • Količina novca kojim raspolažete za investiranje
  • Rizik investicije, jer od kvaliteta procene rizika zavisi ishod same investicije. Po pravilu veće ulaganje donosi i veću zaradu ali je neophodno da procenite koliki gubitak možete da podnesete.
  • Vremenski okvir investicije, što podrazumeva period na koji novac ulažete i u kom roku očekujete povrat investiranih sredstava i zarade
  • Likvidnost, koliko brzo svoju investiciju možete unovčiti odnosno pretvoriti u gotov novac.

Ulaganje u investicione fondove

Umesto da investirate novac u akcije samo jedne uspešne firme, ulaganjem u investicioni fond diverzifikujete rizik na više strana. Investicioni fond je institucija kolekivnog investiranja u okviru koje se prikupljaju i ulažu novčana sredstva u različite oblike imovine a u skladu sa unapred utvrđenom investicionom politikom. Ovakav vid investicije definitivno donosi veće prinose od klasične štednje u banci, a procena je da je to 10% na godišnjem nivou.

Ulaganje u zlato

Ulaganje u zlato smatra se jednim od sigurnijih oblika investiranja. S obzirom na to da je zlato ograničen resurs, ne proizvodi se masovno i tretira se kao luksuz, cena zlata raste u periodima inflacije i na taj način ono zadržava svoju vrednost. Zapravo na ceni zlata se bazira količina i vrednost novca.

Ovo je vid investicije kojom možete sačuvati vrednost novca prvenstveno u periodima sa rastućom inflacijom. Možete se odlučiti za investiranje u nakit ili takozvano investiciono zlato u vidu dukata. Prednost ovakvih investicija je njihova likvidnost jer lako i brzo nakit možete da prodajte i da dođete do gotovog novca.

Ulaganje u posao

Ulaganjem u posao možete da investirate u sopstvenu poslovnu ideju ili da uložite novac u tuđu ideju kupovinom nekog razrađenog biznisa, ulaganjem u startap kompanije ili dokapitalizovati neku već postojeću firmu.

Najčešće ovakav vid investiranja zahteva dosta novčanih sredstava, rizik ne samo da postoji već je i dosta visok, zahteva dosta angažovanja, a likvidnost je niska. Budite sigurni da je ovo način investiranja koji neće brzo doneti povrat uloženog kapitala mada to dosta zavisi od poslovne ideje u koju ste rešeni da investirate novac.

Ulaganje u nekretnine

Kupovina nekretnine, da bi vam pravila novac (izdavanje ili dalja prodaja) svakako se može smatrati jednom od najsigurnijih vidova investiranja. Cene nekretnina su u stalnom porastu. U prethodnoj godini je cena kvadrata porasla u proseku za 10-20%, tako da novac uložen u ovakve investicije sigurno nije izgubio vrednost.

Prinos na ovakav vid ulaganja zavisi od troškova koje ćete imati (održavanje, plaćanje poreza na imovinu), a trenutna situacija je takva da izdavanjem nepokretnosti možete da ostvarite značajnu zaradu. Za ovakve investicije savetuje se kupovina manjih nepokretnosti na atraktivnim lokacijama.

Kao nedostatak ovog vida investicije može se smatrati niža likvidnost. Smatra se da nekretnina ne može da se proda u tako kratkom roku ukoliko vam zatreba gotov novac, što ne mora da bude tačno.

Treba izbegavati loše investicije

Ako ulažete puno a ništa ne dobijate za uzvrat ili čak imate troškove, onda se to može smatrati lošom investicijom.

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!