Kako najpovoljnije kupiti automobil na kredit u 2024?

Auto krediti

Da li se keš kredit više isplati od auto kredita i lizinga?

Da li se keš kredit više isplati od auto kredita i lizinga?

Ako nameravate da kupite automobil u tekućoj godini i potrebna su vam dodatna novčana sredstva da svoj cilj realizujete, imamo nekoliko saveta za vas. Kako biste uštedeli što više novca i lakše doneli odluku, predstavljamo vam najpopularnije načine ovakvog kreditiranja na tržištu. Svaki od navedenih modela ima svoje prednosti i mane koje ćemo obrazložiti.

Generalno pravilo je da, ukoliko se odlučite za pozajmicu od određene banke, povoljniji kredit dobijate prenosom zarade u istu.

Auto kredit

Kako sam naziv kaže, ovo je kreditni proizvod namenjen za građane koji sredstva pozajmljuju specijalno radi kupovine automobila.

Maksimalan rok otplate auto kredita je 84 meseca, a kamatne stope mogu biti varijabilne ili fiksne, zavisno od toga da li se zadužujete u dinarima ili evrima, kao i da li kupujete nov ili polovan automobil. Kamate se trenutno kreću od 6% do 13% (mart 2024). Učešće iznosi minimum 30% od cene vozila, dok dinarski auto krediti nude mogućnost da kupite automobil bez učešća.

Kada se radi o kupovini novih automobila cene  su dosta veće, ali uz odgovarajuće učešće možete pronaći povoljan model kredita na tržištu. Na primer, ako vam nedostaje 5.000 evra, sa otplatom od 36 meseci, rata će iznositi oko 160 evra. Što je duži rok, veća je kamatna stopa, a samim tim i vaša mesečna rata. Za kredite većih iznosa, preko 15.000 evra, banka će tražiti obavezno kasko osiguranje i upis založnog prava na vozilu. Ovu dokumentaciju priprema banka, a zalog se evidentira u APR registru založnih prava. Da prodate ovako kupljen automobil, potrebna je celokupna otplata kredita i brisanje založnog prava.

Bilo da kupujete nov ili polovan automobil, pored standardne dokumentacije za kredit, neophodno je banci dostaviti profakturu koju izdaje ovlašćeni prodavac automobila ili ako auto kupujete od fizičkog lica, ugovor o kupoprodaji overen kod notara.

Lizing

Lizing je takođe način da se finansira kupovina automobila. Nešto je isključiviji budući da ga koriste najčešće pravna lica, dok fizičkim licima mali broj lizing kuća daje mogućnost finansiranja.

Među osnovnim prednostima lizinga su brza provera klijenta i jednostavno odobrenje, jer su lizing kuće često fleksibilnije od banaka prilikom zaduživanja. Ovaj način finansiranja zapravo znači da automobil “kupujete” sredstvima lizing kuće da biste dobili pravo njegovog korišćenja, ali niste njegov vlasnik dok ne otplatite dug u celosti. Tokom korišćenja automobila, lizing kući plaćate mesečnu ratu. Na kamatu koju plaćate, lizing kući dajete i PDV, a obavezno je i kasko osiguranje.

Razlikujemo dve vrste lizinga na tržištu - operativni i finansijski. Prva opcija više podseća na reniranje vozila, koriste ga mahom pravna lica i podrazumeva se da nakon otplate lizinga, klijent (firma) ne preuzima vlasništvo nad automobilom, već ga vraća lizing kući. Ovo je, između ostalog, najfleksibilniji način kreditiranja automobila jer vam za njega čak nije potreban ni izveštaj kreditnog biroa.

Finansijski lizing je pod nadzorom Narodne banke Srbije, pa za dobijanje ovog lizinga dužnik mora da prođe određenu proceduru kako bi utvrdio njegov otplatni kapacitet. Pogodan je za manja preduzeća i one sa slabijom kreditnom sposobnošću, a često nude dodatne usluge kao što su održavanje i servisiranje. Među manama finansijskog lizinga mogu biti viši ukupni troškovi i potreba za osiguranjem predmeta.

Nedostatak je što generalno lizing modeli finansiranja ne podležu Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Gotovinski krediti

Dolazimo do najčešćih pozajmica za koje se korisnici kredita odlučuju, a mogu se primeniti i na kupovinu vozila.

Banku ne morate obaveštavati na šta ćete kredit iskoristiti, nije potrebno obezbediti lično učešće, a ni polisu kasko osiguranja. Još jedna prednost je što se ovakvi krediti lako odobravaju i kroz dva dana možete očekivati novac na računu. Mane, kao i u slučaju drugih kreditnih proizvoda, postoje, a ovde to može biti njegova cena. Trenutno se kamate za dinarske keš kredite kreću oko 10%, ako pričamo o kreditima koji su sa fiksnom kamatnom stopom. Varijabilna kamata je nešto niža, ali podložna promenama i nepredvidiva.

Nadamo se da ste nakon čitanja ovog bloga malo upućeniji pre kupovine željenog automobila, a Kreditni Savetnik vam stoji na raspolaganju za sve individualne konsultacije u vezi sa kreditiranjem.

ŽELITE LI DA VAM BESPLATNO POMOGNEMO DA PRONAĐETE PRAVI KREDIT ZA VAS?

Odabir pravog kredita je važan korak koji zahteva pažljivo razmatranje. Uzimajući u obzir gore navedene opcije, možete doneti informisanu odluku. Ne propustite da se besplatno konsultujete sa Kreditnim savetnikom ako imate bilo kakve nedoumice ili pitanja. Pozovite nas na broj telefona 011 44 25 000 ili popunite elektronsku formu.

Srodne objave

Lako do keš kredita po vašoj meri! Keš krediti
Kada je vreme za zamenu automobila? Auto krediti
Kako finansirati kupovinu automobila Auto krediti

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!