Kasnite sa otplatom rate kredita? Evo šta može da se desi!

Krediti

Kasnim sa otplatom rate kredita! Šta može da se desi?

Kasnim sa otplatom rate kredita!

Svaki korisnik kredita, ili oni koji tek planiraju da se zaduže, pitaju se šta će se desiti ukoliko iz bilo kojih razloga budu kasnili sa otplatom kredita. Iako to ne želi ni klijent, ni banka, ovakav scenario nije redak. Najvažniji savet u toj situaciji jeste da ne izbegavajte pozive od banke jer postoji mogućnost dogovora i kompromisa. Pročitajte u nastavku šta će banka preduzeti u ovom slučaju i koja su najbolja rešenja za klijenta.

Opomene i pozivi od banke

Sve banke imaju istu proceduru u slučaju kašnjenja u otplati rate; prvo što možete da očekujete jesu pozivi i podsećanja da se dospela rata izmiri. Banka će nastojati da vas kontaktira kako biste našli zajednički dogovor, a potom sledi pisana opomena klijentu.

Zatezne kamate i penali

Ukoliko ne postignete dogovor sa bankom i kasnite sa otplatom duže od propisanog perioda, biće vam obračunate zakonske zatezne kamate i penali za kašnjenje, dodatno uvećavajući sumu koju treba da platite. 

Administrativna zabrana i kontaktiranje poslodavca

Kad se radi o kašnjenju dužem od mesec dana, banka će potencijalno aktivirati administrativnu zabranu kako bi naplatila dug, što znači da će kontaktirati vašeg poslodavca izahtevati da se mesečna rata naplaćuje obustavljanjem dela zarade.

Naplata duga od jemca

Ako ste potpisali ugovor o kreditu sa jemstvom, banka može pokušati naplatu duga direktno sa računa lica koja se obavezalo kao vaš jemac.

Prijava Kreditnom birou

Nakon 60 dana neizmirenja duga, banka će prijaviti vaše kašnjenje Kreditnom birou, što može imati negativan uticaj na vašu kreditnu istoriju. To može otežati dobijanje kredita u budućnosti.

Sudski postupak radi naplate duga

Ukoliko se kašnjenje produži na tri meseca, a tada su već tri rate pristigle na naplatu, banka može pokrenuti sudski postupak protiv vas. Ovo može dovesti do dodatnih troškova i dugotrajnih pravnih problema.

Kako sprečiti ovakav razvoj događaja ukoliko ne možete da izmirite dug?

Najvažnija stvar koju možete uraditi je da se odmah obratite banci čim primetite da možete imati problema sa otplatom dugovanja. Kada su u pitanju objektivni razlozi za kašnjenje kao što su gubitak posla, bolesti ili smrtni slučaj, banka može ponuditi rešenje u vidu refinansiranja ili reprograma kredita.

Šta ako ne mogu da isplaćujem ratu stambenog kredita?

Stambeni krediti su obezbeđeni hipotekom pa ukoliko dođe do toga da ratu stambenog kredita više ne možete otplaćivati, postoji opcija da stan prodate sami i kredit isplatite novcem od prodaje po uslovima prevremene otplate. Banci isplaćujete glavnicu duga uz eventualne penale za prevremenu otplatu.

Preporuka je da se ne čeka da banka sama aktivira hipoteku jer bi u tom slučaju klijent imao obavezu da plati i sudske troškove.

Ako odlučite da sami prodate stan koji otplaćujete putem stambenog kredita, obavezno obavestite banku o svojoj nameri. U većini slučajeva biće vam odobren neki vremenski period da prodaju realizujete i neće se pokretati sudski postupak naplate.

DA LI ŽELITE DA VAM POMOGNEMO OKO VAŠEG KREDITA?

Uz podršku Kreditnog Savetnika i naše savete dobićete informaciju o trenutno najpovoljnijim i najjeftinijim keš kreditima, stambenim kreditima kao i auto kreditiima na tržištu: Kontaktirajte nas ili pozovite na 011 44 25 000

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!