Prevremena otplata kredita - saznajte kako da prođete najbolje!

Krediti

Prevremena otplata kredita - saznajte kako da prođete najbolje!

Došlo je vreme da isplatite banci preostali iznos kredita pre isteka dogovorenog roka otplate? To je dobra odluka za vas, a pozitivna vest je i da procedura koja vas čeka neće biti suviše komplikovana niti će vas banka sprečavati u tome, premda postoje manje razlike u zavisnosti od konkretne banke. Napominjemo da će u tekstu biti reči o korisnicima kredita koji su fizička lica, preduzetnici ili poljoprivrednici, dok za kredite pravnih lica važe drugačija pravila.

Razlog da se odlučite za prevremenu otplatu kredita, ukoliko ste u mogućnosti, svakako je činjenica da uplatom potpunog preostalog duga ili njegovog dela smanjujete iznos kamate koji biste platili držeći se prvobitnog plana otplate. Kako biste u najvećoj meri uštedeli prilikom ovog poteza, predstavljamo nekoliko saveta koje treba da razmotrite u zavisnosti koju opciju izaberete - izmirenje dela duga ili ukupne preostale sume.

Delimična otplata kredita - šta time dobijate?

Ukoliko se odlučite da umanjite glavnicu delimičnom otplatom duga, pogodnost koju možete da tražite od banke je da vam umanji mesečnu ratu kredita, a da rok otplate ostane isti, ili pak da skratite otplatni rok, dok će rate biti identične kao pre, zavisno od toga šta vam najviše odgovara.

Kompletna isplata duga pre dogovorenog roka

Korisnik kredita ima zakonsko pravo da u bilo kom trenutku reguliše svoje obaveze iz ugovora o kreditu i da time dobije umanjenje ukupne cene kredita za visinu kamate za preostali period trajanja tog ugovora.

Banka zadržava pravo na naknadu u slučaju prevremene otplate, s obzirom da klijent plaća kamatu na iznos pozajmljenog novca i na period na koji je novac pozajmio. Ta naknada, prema Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, može biti do 1% od preostalog duga, ukoliko je do kraja otplate kredita ostalo više od 12 meseci; odnosno do 0,5% ako je taj rok kraći i za iznos preko milion dinara koji prevremeno vraćate na godišnjem nivou. Važno je naglasiti da godišnje imate mogućnost da putem prevremene otplate vratite banci milion dinara bez naplate penala, odnosno naknade.

Za ugovore o stambenim kreditima zaključene nakon 5. decembra 2011. kada je donesen pomenuti Zakon, bilo da je ugovorena fiksna ili promenljiva nominalna kamatna stopa, banka mora transparentno navesti mogučnost delimične ili potpune prevremene otplate. Pojedine banke, u skladu sa svojom poslovnom politikom, mogu definisati ugovorom o kreditu prevremenu otplatu apsolutno bez naknade.

Želite li individualnu konsultaciju u vezi sa vašim kreditom?

Za sva pitanja koja imate u vezi sa kreditom, Kreditni Savetnik je tu da vam pruži individualne konsultacije potpuno besplatno. Bilo da tražite najisplativniji kredit na tržištu za vas ili ste naišli na drugi problem, kontaktirajte nas preko elektronske forme ili pozovite na 011 44 25 000 svakog radnog dana od 09.00-18.00.

DA LI ŽELITE DA VAM POMOGNEMO OKO VAŠEG KREDITA?

Uz podršku Kreditnog Savetnika i naše savete dobićete informaciju o trenutno najpovoljnijim i najjeftinijim keš kreditima, stambenim kreditima kao i auto kreditiima na tržištu: Kontaktirajte nas ili pozovite na 011 44 25 000

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!