Poreske olakšice za kupovinu prvog stana!

Nekretnine

Poreske olakšice za kupovinu prvog stana!

Kada dođe do kupoprodaje stana, svaki kupac u Srbiji je obavezan da plati porez na prenos apsolutnih prava ili porez na dodatu vrednost (PDV). Važno je da znate da u slučaju kupovine prvog stana na svoje ime, imate pravo na povraćaj novca ili oslobađanje od poreza! U daljem tekstu ćemo razjasniti razlike između PDV-a i poreza na prenos apsolutnih prava i kako možete biti oslobođeni od plaćanja istih. Ako kupujete stan na kredit, saznajte kako da odaberete najpovoljniji.

Da li plaćam oba - PDV i porez na prenos apsolutnih prava?

Osnovno je pravilo u prometu nepokretnosti da se PDV i porez na prenos apsolutnih prava međusobno isključuju, tako da ne može doći do situacije da lice plaća oba poreza za kupovinu iste nekretnine. Kupac prve nekretnine na svoje ime ostvaruje povrat PDV - iznosa koji je već platio prodavcu, dok će u slučaju poreza na prenos apsolutnih prava kupac biti oslobođen njegovog plaćanja koje treba da usledi tak nakon isplate ugovorene cene nekretnine. U nastavku saznajte kada se plaća jedan, a kada drugi porez.

Porez na prenos apsolutnih prava

Porez na prenos apsolutnih prava plaća se ukoliko nekretninu kupujete od fizičkog lica, najčešće se radi o starogradnji, ili od pravnog lica kojem osnovna delatnost nije promet nepokretnosti. Poreska obaveza nastaje danom zaključenja ugovora o prodaji nepokretnosti, a rok za podnošenje poreske prijave iznosi 30 dana. Nakon toga nadležni poreski organ donosi rešenje kojim se utvrđuje visina poreza na prenos apsolutnih prava i rok za njegovo plaćanje.

Oslobađanje od poreza na prenos apsolutnih prava

Kupac koji kupuje prvi stan ne plaća porez na prenos apsolutnih prava, i to za površinu koja za iznosi do 40 m² i za članove svog porodičnog domaćinstva koji od 1. jula 2006. godine nisu imali u svojini ili susvojini stan na teritoriji Republike Srbije do 15 m² po svakom članu. Ako je površina stana koji kupac prvog stana kupuje veća od te površine, porez se plaća za razliku površine. Na primer, ako kupujete stan od 60 m² sa vašim supružnikom, imate pravo na oslobađanje od poreza za površinu 40 m² i 15 m² za supružnika. To znači da preostaje samo 5 m² za koje plaćate porez. 

Procedura za oslobađanje od poreza

Kupac je dužan da podnese poresku prijavu za utvrđivanje iznosa poreza u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora o kupoprodaji.  Kako bi bio oslobođen plaćanja poreza, pored poreske prijave neophodno je dostaviti i izjavu kupca da kupuje prvi stan koja se overava kod Javnog beležnika, izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu, uverenje o prebivalištu, fotokopiju lične karte i fotokopiju overenog kupoprodajnog ugovora.

Porez na dodatu vrednost (PDV) u kupovini nekretnina

PDV se plaća kada je prodavac lice koje samostalno obavlja promet dobara i usluga u okviru industrije nekretnina. U praksi ovo znači da ako kupujete stan od investitora u novogradnji, plaćate PDV u iznosu od 10%. Međutim, može se desiti da se PDV obračunava i na promet starogradnje, ukoliko se prodavac bavi kupovinom, adaptacijom i kasnije prodajom nepokretnosti, u skladu sa svojom osnovnom delatnošću. PDV u iznosu od 10% se uračunava u ukupnu cenu nepokretnosti i plaća zajedno sa ugovorenom cenom. Dakle, ne postoji obaveza podnošenja poreske prijave kao kod poreza na prenos apsolutnih prava.

Koja je procedura za povrat PDV-a prilikom kupovine prvog stana?

Uslovi koje kupac mora da ispuni kako bi stekao pravo na povrat PDV-a za prvi stan jesu: da od 1. jula 2006. godine do dana overe ugovora o prodaji nepokretnosti nije imao u svojini ili susvojini stan na teritoriji Republike Srbije, kao i da je ugovorena cena stana sa PDV-om  u potpunosti isplaćena na tekući račun prodavca.

Nakon ovoga, kupac može podneti zahtev za refundaciju PDV-a za sebe i članove porodičnog domaćinstva. Kompletnu dokumentaciju pronađite u prethodnom blogu koji smo pisali na ovu temu. 

Dozvolite da vam pomognemo sa vašim kreditom za stan!

Uzevši u obzir cene nekretnina, navedene poreske olakšice, koje važe za starogradnju i novogradnju, u velikoj meri pomažu finansiranje kupovine nepokretnosti. Ako planirate da kupite stan putem stambenog kredita, obavezno iskoristite besplatne konsultacije naših Kreditnih Savetnika, koji će vas uputiti u najpovoljnije kredite koji su trenutno dostupni na tržištu.

Kontaktirajte nas putem elektronske forme ili pozivom na 011 44 25 000. Ukoliko još uvek niste našli idealan stan koji biste kupili, pregledajte najveću ponudu širom Srbije!

Srodne objave

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!