NBS najavljuje trajno zakonsko ograničenje na kamatne stope - šta to znači za građane?

Kamata

NBS najavljuje trajno zakonsko ograničenje na kamatne stope - šta to znači za građane?

Kamatne stope na stambene kredite, gotovinske i potrošačke, kao i kreditne kartice i dozvoljeni minus, od jeseni će biti trajno ograničene. To je nedavno najavila Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije (NBS). Naime, na jesen se priprema izmena Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koja će uključivati pomenutu odluku.

Koja je svrha ovog ograničenja?

U centralnoj banci objašnjavaju da je svrha ovog ograničenja dvostruka: prvenstveno treba da spreče da se korisnicima naplaćuju previsoke kamate, a sekundarno će vezivanje maksimalne kamatne stope za kretanje prosečene ponderisane stope uz određeni dodatak sprečiti njihov nagli rast. Dodatno, ograničenjem i efektivne kamatne stope koja pokazuje ukupnu cenu kredita, jer ona uključuje sve troškove koje klijent plaća do kraja otplate svoje pozajmice, bankama se onemogućava da eventualno zaobiđu ova ograničenja nominalne kamate kroz povećanje određenih kreditnih naknada, pojašnjavaju ovu meru u NBS.

Kako će se odluka odraziti na korisnike kredita?

Povećanje referentne kamatne stope obeležilo je prethodne dve godine, a to su na svojoj koži najviše osetili korisnici stambenih kredita, kojima je mesečna rata nekoliko puta porasla. NBS je zbog toga prošle godine ograničila kamatnu stopu za korisnike prvog stambenog kredita sa promenljivom kamatnom stopom, na 4,08 odsto, a koja važi do kraja ove godine. Ova odluka bila je privremena, dok je zakonsko ograničenje trajnog karaktera.

„Vezivanje za prosečnu ponderisanu stopu i za zakonsku zateznu kamatu, na koju opet direktno utiče referentna stopa NBS, omogućiće da referentna stopa brže i direktnije utiče na visinu kamatnih stopa kod ovih bankarskih proizvoda”, objašnjavaju u centralnoj banci.

Cilj je sprečiti da se u ova globalno neizvesna vremena cena novca vezuje samo za referentne kamate centralnih banaka. Kada ovo ograničenje postane zakon, tražnja za kreditima će nesumnjivo porasti zbog veće sigurnosti.

Zabrana uslovljavanja davanja kredita nekom drugom uslugom

Novim zakonom će se prvi put regulisati praksa vezivanja i objedinjavanja usluga, na način da se banci zabranjuje da davanje kredita uslovi obavezom korišćenja neke druge usluge, kao što su, na primer, obaveza korišćenja kreditne kartice ili dozvoljenog prekoračenja istovremeno uz kredit koji banka odobrava. Ono što će bankama biti omogućeno je pravo da objedinjuje usluge i ponudi paket koji je u celini povoljniji nego kupovina usluga odvojeno.

Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga

ZZKFU se kao poseban izvor prava primenjuje na ugovore o kreditima, koje banke sklapaju sa fizičkim i pravnim licima. Norme ovog Zakona regulišu ugovor o otvaranju i vođenju tekučeg računa, ugovor o dozvoljenom prekoračenju, ugovor o štednji, finansijskom lizingu, ugovor o kreditu.

Prema tekstu Zakona, osnovni cilj se ogleda u zaštiti interesa korisnika finansijskih usluga od diskriminacije, poštovanja načela ekvivalencije i ostvarivanje prava na obaveštenje, odredivost ugovorne obaveze.

Drugim rečima, Zakon obavezuje banku kao jednu ugovornu stranu da jasno definiše i predstavi sva prava i obaveze sa posebnim akcentom na troškove koje druga ugovorna strana ima zaključivanjem ugovora. Zakon spada u grupu zaštitničkih zakona koji prevashodno pruža zaštitu fizičkim licima kao ekonomski slabijoj ugovornoj strani.

Promene koje je ZZKFU doneo

Promene koje je ZZKFU doneo korisnicima od decembra 2011. godine se odnose na obavezu finansijske institucije da prilikom oglašavanja i ponude svog proizvoda jasno i nedvosmisleno obavesti korisnika o bitnim karakteristikama proizvoda, da predstavi i objasni sve troškove kroz efektivnu kamatnu stopu, koja predstavlja ukupnu cenu proizvoda.

Pre potpisivanja ugovora, finansijska institucija je u obavezi da korisniku dostavi nacrt ugovora kako bi korisnik tu ponudu mogao lakše uporediti sa ponudama drugih finansijskih institucija i kako bi odredbe ugovora mogao samostalno da prouči.

Po tom zakonu, korisnici su stekli pravo da prilikom ugovaranja i otplate mesečnih anuiteta kod kredita indeksiranih u stranoj valuti imaju pravo na primenu istog kursa, srednjeg kursa NBS.

DA LI ŽELITE DA VAM POMOGNEMO OKO VAŠEG KREDITA?

Oslonite se na pouzdane savetnike kada se radi o odluci kao što je stambeni kredit. Naši Kreditni Savetnici su tu da pruže sve vrste savetovanja o kreditu, potpuno besplatno. Saznajte koji su najpovoljniji stambeni, keš i auto krediti na tržištu. Kontaktirajte nas putem elektronske forme ili pozovite na 011 44 25 000.

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!