Kako odluka o privremenim merama za stambene kredite utiče na finansijski sektor

Krediti

Kako odluka o privremenim merama za stambene kredite utiče na finansijski sektor

U svetlu najnovije odluke Narodne banke Srbije (NBS) koja se tiče privremenih mera za stambene kredite, mnogi građani Srbije se sada suočavaju sa promenjenim okolnostima kada je reč o kreditiranju za kupovinu nekretnina. Odluka, koja je detaljno objašnjena na zvaničnom sajtu NBS, donosi olakšicu za one koji planiraju da uzmu prvi stambeni kredit ili su to već učinili.

U ovom blogu, razmotrićemo kako ova odluka utiče na finansijski sektor zemlje i šta to znači za potrošače.

Detalji odluke i njen uticaj - zaštita građana i stabilnost finansijskog sektora

Odluka NBS ima za cilj da zaštiti građane od potencijalnih finansijskih neizvesnosti, ograničavajući kamatne stope za korisnike prvog stambenog kredita sa promenljivom kamatnom stopom, čiji ugovoreni iznos ne prelazi 200.000 evra. Ovim se ne samo štite građani, već se doprinosi i stabilnosti finansijskog sektora, smanjujući rizik od kašnjenja u otplati kredita. Odluka koju je NBS donela pogoduje klijentima koji su već korisnici stambenih kredita kao i klijentima koji se spremaju da podnesu zahtev za stambeni kredit. Očekuje se da će primena ove odluke pozitivno uticati na porast stambenih kredita i da će se nastaviti trend urednog otplaćivaja obaveza.

Ako ste za kupovinu stana uzeli kredit od 80.000 evra sa rokom otplate od 25 godina:

  • Kamata po trenutnoj prosečnoj varijabilnoj kamatnoj stopi vam je oko  480 evra.
  • Kamata po regulisanoj kamatnoj stopi od 4.08 je 386 evra.
  • Mesečna obaveza vam je smanjena za 94 evra.

Uslovi za različite kategorije kredita

Odluka detaljno razrađuje uslove za kredite koji su realizovani u različitim vremenskim periodima. Za kredite realizovane do 30. jula 2022, kamatna stopa ne može biti veća od 4,08%. Oni koji su uzeli kredite između 31. jula 2022. i dana stupanja odluke na snagu, suočiće se sa umanjenim ratama u narednih 15 meseci, sve do 31. decembra 2024. godine.

Prilagodljivost uslovima Euribora

Važno je napomenuti da, u slučaju snižavanja Euribora do tačke gde je nominalna kamatna stopa (NKS) niža od one definisane odlukom, banke su obavezne da prilagode visinu rate u skladu sa zaključenim ugovorom o kreditu.

Garantovane niže kamatne stope

Za one koji planiraju da podignu stambeni kredit do decembra 2024. godine, odluka NBS garantuje niže kamatne stope u odnosu na trenutne ponude. Ovo uključuje maržu banke od 1,1% plus vrednost tromesečnog ili šestomesečnog euribora za kredite sa promenljivom kamatnom stopom, dok krediti sa fiksnom kamatnom stopom ne mogu biti odobreni sa NKS većom od 5,03%.

Komunikacija sa klijentima

Banke će u narednim danima obavestiti klijente o novim ratama koje će važiti u narednih 15 meseci, počevši od oktobra 2023. godine. Ovo će pomoći klijentima da bolje planiraju svoje finansije u predstojećem periodu.

Odluka NBS predstavlja značajan korak ka zaštiti prava građana i očuvanju stabilnosti finansijskog sektora u Srbiji. Kroz različite mere, odluka obezbeđuje da klijenti banaka imaju pristupačnije uslove za stambene kredite, dok se istovremeno smanjuje rizik za finansijske institucije. S obzirom na sve navedeno, možemo očekivati pozitivne efekte ove odluke na finansijski sektor i građane Srbije u narednim godinama.

Ukoliko imate pitanja u vezi sa kreditima ili ste u potrazi za najpovoljnijim, naši stručnjaci su tu da vam pomognu, potpuno besplatno. Kontaktirajte nas već danas!

 

DA LI ŽELITE DA VAM POMOGNEMO OKO VAŠEG KREDITA?

Uz podršku Kreditnog Savetnika i naše savete dobićete informaciju o trenutno najpovoljnijim i najjeftinijim keš kreditima, stambenim kreditima kao i auto kreditiima na tržištu: Kontaktirajte nas ili pozovite na 011 44 25 000

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!