Šta je konsolidacija duga i kada je dobro konsolidovati dug?

Saveti

Šta je konsolidacija duga i kada je dobro konsolidovati dug?

U današnjem svetu, dugovanje novca postaje sve učestalije i čest je problem kod mnogih ljudi. Kada se nagomilaju dugovi iz više izvora, nekada može postati teško održavati pregled nad njima i držati ih pod kontrolom. U takvim slučajevima, refinansiranje obaveza odnosno konsolidacija duga može biti dobar način za rešavanje ovog problema.

Prema izveštaju kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, stanovištvo Srbije na kraju marta, kroz kredite bankama, dugovalo je 1.433,5 milijardi dinara, a problem sa otplatom kredita i kašnjenjem ima 161.502 korisnika kredita. Konsolidacija duga je dobar način za rešavanje problema dugovanja novca.

U ovom tekstu ćemo se baviti detaljima konsolidacije duga odnosno refinansiranje duga, kako funkcioniše, koje su prednosti, potencijalne zamke i kako možete refinansirati svoje obaveze.

Šta znači refinansirati dug?

Refinansiranje duga podrazumeva spajanje svih postojećih dugova u jedan jedinstveni kredit koji može imati nižu kamatnu stopu i produženi rok otplate u odnosu na postojeće kredite. Kada se spajaju dugovi, obično se uzima u obzir i Vaša kreditna sposobnost, tako da vam može biti ponuđen kredit koji je većeg iznosa u odnosu na postojeće dugovanje, i na taj način možete doći do dodatnog novca.

Umesto da plaćate više različitih dugova, vi plaćate samo jedan mesečni iznos, što upravljanje  Vašim dugovima čini mnogo jednostavnijim, lakšim i imate bolju kontrolu nad Vašom finansijskom situacijom.

Kako refinansirati dug

Refinansiranje duga može biti postignuto apliciranjem za kredit koji će imati nižu  kamatnu stopu u odnosu na kamate po postojećim dugovanjima. Na taj način ostvarujete uštedu.

Drugi način jeste konsolidacija duga koja uključuje spajanje svih vaših dugova u jedan zajam sa eventualno dužim rokom otplate.

Koje su prednosti konsolidacionih zajmova?

Postoji nekoliko prednosti konsolidacionih zajmova. Pre svega, plaćanje jednog mesečnog iznosa umesto više iznosa na različitim računima čini upravljanje dugovima mnogo jednostavnijim.

Drugo, konsolidacioni zajmovi ponekad mogu imati nižu kamatnu stopu od postojećih kredita, što znači da će vam dug biti jeftiniji u celini.

Treće, produženi rok otplate može smanjiti mesečni iznos koji treba plaćati, što vam omogućava da se fokusirate na otplatu duga bez povećanja stresa i finansijskog pritiska.

Konačno, refinansiranjem možete otplatiti svoje kreditne kartice koje obično imaju višu kamatnu stopu u odnosu na kredite za refinansiranje.

Kako funkcioniše konsolidacija duga?

Kada se odlučite za konsolidaciju duga, prvo morate pronaći kreditni proizvod koji vam najbolje odgovara.

Nakon što pronađete najbolji kreditni proizvod, banka u kojoj refinansirate obaveze otplaćuje vaša postojaća dugovanja i zatvara kreditne partije koje su otplaćene. Vaši prethodni dugovi su pretočeni u jedan novi, koji je obično sa povoljnijom kamatnom stopom.

Primer konsolidacije duga

Recimo da imate tri dugovanja:

Kreditna kartica #1 - dug od 50.000 dinara sa kamatnom stopom od 20% godišnje

Kreditna kartica #2 - dug od 30.000 dinara sa kamatnom stopom od 25% godišnje

Gotovinski kredit - dug od 100.000 dinara sa kamatnom stopom od 15% godišnje

U ovom primeru, Vaš ukupan dug iznosi 180.000 dinara, a kamatna stopa koju plaćate na sve tri stavke je prilično visoka i iznosi oko 32.500 dinara, plus glavnica.

Kako biste konsolidovali ove dugove, aplicirajte za zajam za konsolidaciju duga od 180.000 dinara sa kamatnom stopom od 12% godišnje. Zajam se koristi za otplatu svih postojećih dugova, a godišnju kamatu koju biste platili bila bi 21.600 dinara plus glavnica.

Kada dobijete konsolidacioni zajam, koristite ga da biste izmirili dugove na kreditnim karticama i gotovinskom kreditu. Tada imate samo jedan kreditni proizvod za koji plaćate mesečnu ratu.

U ovom primeru, konsolidacija duga Vam je pomogla da smanjite ukupni iznos kamate koju plaćate, olakšala upravljanje dugovima i smanjila mesečne iznose koje treba platiti.

Konsolidacija duga u Srbiji

U Srbiji postoji opcija konsolidacije duga, odnosno refinansiranja novim gotovinskim kreditom.

Gotovinski krediti za refinansiranje duga mogu biti sa fiksnom ili promenljivom kamatnom stopom i rokom otplate do 71 mesec. Ove kamatne stope mogu varirati u zavisnosti od ponuda banaka na tržištu, ali su obično niže od kamatnih stopa kreditnih kartica. U nekim slučajevima, banke u Srbiji nude posebne kredite za refinansiranje duga, koji su prilagođeni specifičnim potrebama klijenata.

Kada se odlučite za konsolidaciju duga u Srbiji, važno je da pregledate sve dostupne opcije i pronađete kreditni proizvod koji najbolje odgovara vašim potrebama. Treba da obratite pažnju na kamatne stope, rokove otplate i naknade koje mogu biti povezane sa kreditnim proizvodom.

Koje su potencijalne zamke konsolidacije duga?

Kada se odlučujete za konsolidaciju duga odnosno refinansiranje, važno je da budete svesni potencijalnih zamki koje mogu uključivati povećanje ukupnog duga ako ne platite zajam na vreme ili ne smanjite potrošnju, kao i moguće negativne uticaje na Vašu kreditnu sposobnost koja bi mogla otežati dobijanje kredita u budućnosti. Zbog toga je važno pažljivo razmotriti sve opcije pre nego što se odlučite za konsolidaciju duga.

Da biste izbegli ove zamke, ali i kako bi pronašli najbolju opciju, važno je da se obratite Kreditnom savetniku pre odlaska u banku, kako biste razgovarali o svojim opcijama i pronašli najbolji kreditni proizvod za Vaše potrebe. Kreditni savetnici će vam pomoći da pronađete kreditni proizvod sa najnižom kamatnom stopom i najpovoljnijim uslovima, kako biste mogli da upravljate svojim dugovima na najbolji način.

 

DA LI ŽELITE DA VAM POMOGNEMO OKO VAŠEG KREDITA?

Uz podršku Kreditnog Savetnika i naše savete dobićete informaciju o trenutno najpovoljnijim i najjeftinijim keš kreditima, stambenim kreditima kao i auto kreditiima na tržištu: Kontaktirajte nas ili pozovite na 011 44 25 000

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!