ECB je smanjila kamatnu stopu: Kako će to uticati na otplatu kredita građana?

Kamata

ECB je smanjila kamatnu stopu: Kako će to uticati na otplatu kredita građana?

Na nedavnoj sednici Saveta guvernera Evropske centralne banke (ECB) doneta je odluka o smanjenju referentne kamatne stope za 0,25 procentnih poena. Nova stopa sada iznosi 4,25% i stupila je na snagu od 12. juna 2024. godine. Ova odluka bi trebalo da dovede do pada euribora, a time i do smanjenja kamatnih stopa na stambene kredite u evrima, što je u skladu sa ranijim prognozama.

Uticaj na kredite građana Srbije

Iako bi smanjenje kamatne stope ECB trebalo da podstakne pad euribora, ekonomski stručnjaci smatraju da građani Srbije još uvek neće osetiti olakšanje u svojim kreditnim ratama. 

Naime, u oktobru 2023. doneta je odluka Narodne banke Srbije (NBS) koja ograničava kamatnu stopu na stambene kredite na 4,08% i koja prestaje da važi u decembru ove godine.

U toku perioda važenja ove odluke NBS, kamatne stope na stambene kredite kretale su se u rasponu od 4,66% do 5,05%, što je oko 1,36% niže u odnosu na važeće kamate u septembru prošle godine, neposredno pre stupanja odluke na snagu.

Mogući scenariji u dinamici kamata

Pitanje je da li će kamate nakon isteka ograničenja NBS biti skuplje ili jeftinije. Ovo prvenstveno zavisi od kretanja euribora. Ekonomski stručnjaci navode da će dalji pad euribora zavisiti od ponude i tražnje. Ako euribor nastavi da pada, pitanje je samo da li će dovoljno brzo pratiti trend da bi po isteku Odluke NBS kamate na stambene kredite mogle ostati na nivou oko 4-5%. U suprotnom, NBS bi mogla intervenisati i produžiti odluku za još nekoliko meseci.

Naša banka bi trebalo da prati poteze ECB i prilagodi svoje kamatne stope, što bi dovelo do pada kamata na kredite indeksirane u evrima. Međutim, domaće banke su generalno oprezne u snižavanju kamatnih stopa. 

Postoje dva verovatna pravca: banke mogu iskoristiti prestanak važenja odluke NBS da povećaju kamatne stope, ili će smanjenje euribora “prirodnim tokom” podstaći snižavanje kamatnih stopa.

Najverovatniji scenario koji predviđaju domaći ekonomski stručnjaci je da će najverovatnije doći do blagog rasta kamata nakon isteka uredbe NBS, ali ako centralna banka nastavi sa smanjenjem referentne kamatne stope, očekivano je da će i poslovne banke smanjiti kamatne stope.

DA LI ŽELITE DA VAM POMOGNEMO OKO VAŠEG KREDITA?

Ako ste u procesu traženja kredita, iskoristite besplatne konsultacije naših Kreditnih Savetnika. Kontaktirajte nas kako biste dobili informacije i savetovanje o trenutno najpovoljnijim stambenim, auto i keš kreditima koje banke nude. Pošaljite upit ili pozovite Kreditnog Savetnika na 011 44 25 000.

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!