Rata ili renta, šta je isplativije?

Krediti

Rata ili renta, šta je isplativije?

U poslednje vreme sve je češće pitanje da li se više isplati biti podstanar i plaćati kiriju, ili se osmeliti, podići kredit i useliti se u svoj stan. Jedan od razloga zašto je ovo pitanje sve više aktuelno jeste i to da su stambeni krediti nikada povoljniji, pa je i rata kredita postala jednaka iznosu mesečne rente stana.

Tržište nekretnina u poslednjih godinu do dve doživlljava ubrzan trend rasta. Raste broj novih izgrađenih stambenih kompleksa, raste prodaja, broj dodeljenih građevinskih dozvola, ali rastu i cene stanova. Zato su se mnogi odlučili da umesto dosadašnje kirije od 300 ili 400 evra isti novac ulože u svoj stan time što će podići kredit sa jednakom mesečnom ratom od 300 ili 400 evra. 

Koje je uslove potrebno ispuniti za stambeni kredit?

Dugoročno gledano, svako bi sigurno više voleo da ima svoj “krov nad glavom”, nego večitog gazdu kojem mora da plaća svoja “četiri zida”. Ukoliko pripadate grupi koja zna da uštedi i odvoji određenu količinu novca koju može da uloži kao učešće za stan, svakako će toj grupi visina mesečne rate kredita biti mnogo isplativija. Ukoliko pak pripadate onoj grupi koja ne ume da uštedi i nema dovoljno gotovine za učešće ili pin iznos za stan, onda postoji opcija podizanja stambenog kredita, ali je potrebno da i u tom procesu ispunite određenje uslove -  radni odnos minimum 6 meseci, primanja veća od mesečne rate kredita za 2 do 3 puta, učešće (od 10 do 20%) i čista kreditna istorija, bez dugova u poslednje dve godine.

Koliki kredit mogu da podignem sa platom od 400 evra?

Ako imate učešće i zaradu koja je viša od 40.000 dinara, pod uslovom da nemate drugih stambenih zaduzenja, stičete uslov za stambeni kredit, a rata, u zavisnosti od kvadrature stana i drugih karakteristika se može kretati oko 150 evra mesečno. Ukoliko uporedite sa iznosom kirije koji je sigurno veći od ovog iznosa onda je jasno da je u pitanju dobra računica. 

Gde kupiti stan uz kredit do 150 evra mesečno?

Da je moguće kupiti svoj stan za mesečnu ratu kredita do 150 evra pokazuje i veliki broj novogradnji koje se trenutno grade u Beogradu. Tako sada na opštini Palilula možete kupiti stan za mesečnu ratu od samo 117 evra, dok se na opštini Voždovac i Zemun grade stambeni kompleksi koji će budućim stanarima omogućiti život uz ratu od 135 evra mesečno.

Kako da izračunam mesečnu ratu kredita?

Ukoliko niste sigurni koliki stambeni kredit bi vam banka odobrila sa vašim primanjima, Kreditni savetnici su tu da izračunaju mesečni iznos kredita u skladu sa vašim potrebama i budžetom i da pomognu u procesu pronalaženja banke koja će vam dati najbolju ponudu stambenog kredita. Za razliku od kreditnog kalkulatora koji je brza, ali nesigurna metoda obračuna, Kreditni savetnik vam može dati odgovore na sva pitanja u vezi sa kreditima za stan i ostalim kreditima i to potpuno besplatno.

DA LI ŽELITE DA VAM POMOGNEMO OKO VAŠEG KREDITA?

Uz podršku Kreditnog Savetnika i naše savete dobićete informaciju o trenutno najpovoljnijim i najjeftinijim keš kreditima, stambenim kreditima kao i auto kreditiima na tržištu: Kontaktirajte nas ili pozovite na 011 44 25 000

Srodne objave

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!