Sve o Kreditnom birou: šta se smatra kašnjenjem u otplati kredita?

Krediti

Sve o Kreditnom birou: šta se smatra kašnjenjem u otplati kredita?

Kreditni biro je ključna institucija koja upravlja podacima o kreditnoj istoriji korisnika, bilo da su u pitanju fizička lica, preduzetnici ili preduzeća. Ovaj izveštaj odražava odnos klijenta prema finansijskim obavezama i ima značajan uticaj na odluke banaka prilikom odobravanja novih kreditnih proizvoda.

Bez uredne kreditne istorije, mogućnost dobijanja kreditnih proizvoda od banke može biti ozbiljno ograničena.

Izveštaj Kreditnog biroa

Kada se radi o fizičkim licima, izveštaj Kreditnog biroa sadrži sledeće podatke o:

  • tekućim zaduženjima, kao što su obaveze po osnovu svih kredita, lizing ugovora, dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu, kreditnih ili debitnih kartica, datim jemstvima;
  • neurednosti u izmirivanju dospelih obaveza, uključujući iznos i vreme trajanja kašnjenja.

Izveštaj se smatra urednim ako klijent nema trenutno kašnjenje veće od 1.000 dinara, nema sumnjivih potraživanja u iznosu većem od 1.000 dinara, i nije kasnio sa otplatom rata duže od 60 dana u poslednjih 12 meseci, ili bio dužan za iznos viši od 50% mesečne obaveze. Čak i ako je klijent imao kašnjenja u prošlosti, može ponovo aplicirati za kredit, ali je važno da od namirenja dugovanja prođe najmanje godina dana.

Kako poboljšati kreditnu sliku

Da bi se "kreditna slika" poboljšala, klijenti treba redovno da izmiruju sve obaveze prema banci. Dužina poslovnog odnosa s bankom takođe igra značajnu ulogu, jer duža i urednija istorija olakšava donošenje odluka o kreditnoj sposobnosti.

Šta učiniti u slučaju kašnjenja?

Klijenti koji imaju poteškoće sa otplatom treba odmah da se obrate banci. Moguća rešenja uključuju refinansiranje kredita, produženje roka otplate ili objedinjavanje više obaveza. Ove opcije mogu pomoći u smanjenju ukupnih mesečnih obaveza i omogućiti povoljnije uslove.

Kako dobiti lični izveštaj kreditnog biroa

Građani mogu zatražiti lični izveštaj kreditnog biroa radi uvida u svoje podatke. Ovaj izveštaj može se zatražiti kod bilo koje banke ili direktno kod kreditnog biroa i može se preuzeti poštom, faksom ili elektronski. Izveštaj kreditnog biroa može preuzeti samo ovlašćeni radnik banke ili lizing kompanije kada im se građani obrate za korišćenje usluge. Preuzima se samo na osnovu date pisane saglasnosti lica na kog se izveštaj odnosi. Prvi lični izveštaj koji građani preuzimaju u toku kalendarske godine je besplatan dok se svaki naredni naplaćuje po tarifi naknada za usluge Kreditnog biroa.

Provera tačnosti podataka

Ukoliko klijent primeti greške u podacima, može podneti reklamaciju. Uz lični izveštaj Udruženje banaka Srbije (UBS) dostavlja i zahtev za reklamaciju.  Banke su dužne da obrade i zaključe reklamaciju u roku od 15 dana i na osnovu preuzetog kontrolnog izveštaja utvrde da li su u svojoj bazi izvršili izmenu pogrešno unetih podataka. U slučaju nezadovoljstva odgovorom, klijent se može obratiti Narodnoj banci Srbije za dalju pomoć.

DA LI ŽELITE DA VAM POMOGNEMO OKO VAŠEG KREDITA?

Uz podršku Kreditnog Savetnika i naše savete dobićete informaciju o trenutno najpovoljnijim i najjeftinijim keš kreditima, stambenim kreditima kao i auto kreditiima na tržištu: Kontaktirajte nas ili pozovite na 011 44 25 000

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!