Kako uštedeti novac?

Saveti

Kako uštedeti novac?

Da li se nekada osećate kao da je nemoguće pronaći način da uštedite novac, koliko god se trudili? Konstantno razmišljate o tome i pokušavate da trošite manje, ali uvek nešto iskrsne.

Automobilu su potrebne nove gume, deca kreću u školu, kući su potrebne sitne popravke - i za čas, ušteda novca pada u drugi plan. Zvuči poznato?

Dobra vest je da postoji mnogo jednostavnih načina da uštedite novac i udahnete malo svežeg vazduha (i svežeg novca) u svoj budžet. Izdvojili smo sedam načina kako da uštedite novac a na vama je samo da postavite svoj cilj i krenete ka njemu.

1. Zapišite svoje troškove

Prvi korak kada počinjete da štedite novac je onog trenutka kada shvatite koliko trošite. Pratite sve svoje troškove tako što ćete da zapišete svaku kafu, napojnicu, kao i redovne mesečne račune koje ste platili.

Zapišite svoje troškove a način izaberite sami - olovka i papir ili onlajn aplikacija za praćenje potrošnje. Podatke organizujte po kategorijama, kao što su gorivo, namirnice, i na kraju saberite svaki iznos. Koristite i  izvode svoje kreditne kartice kao i bankovne izvode da biste bili sigurni da ste uključili baš sve troškove.

2. Uključite uštedu kao stavku u budžetu

Sada kada znate koliko novca trošite na mesečnom nivou, možete da počnete da kreirate budžet. On treba da pokaže koliki su vaši troškovi u odnosu na prihode, tako da u skladu sa tim možete da planirate, ali i da ograničete svoju potrošnju. Obavezno uračunajte troškove koji se javljaju redovno, ali ne svakog meseca, kao što je održavanje automobila. Uključite stavku štednje u svoj budžet i pokušajte da uštedite iznos koji ste sami odredili.

3. Pronađite načine da smanjite potrošnju

Ako ne možete da uštedite onoliko koliko želite, možda je vreme da smanjite troškove. Identifikujte nebitne stvari, kao što su zabava i večera, na koje možete da potrošite manje novca. Potražite načine da uštedite na svojim fiksnim mesečnim troškovima, kao što je osiguranje automobila ili račun za mobilni telefon. Druge ideje za smanjenje svakodnevnih troškova uključuju:

  • Potražite besplatne aktivnosti - Postoji veoma veliki broj aktivnosti koje su besplatne. Iskoristite i pronađite događaj na kom ćete proći sa malo potrošenog novca.
  • Pregledajte troškove koji se ponavljaju - Otkažite pretplate i članstva koja ne koristite, posebno ako se automatski obnavljaju.
  • Strpite  se pre bilo kakve kupovine - Kada ste u iskušenju sa nebitnom kupovinom, sačekajte nekoliko dana. Možda ćete da shvatite da je to nešto što Vam nije potrebno, već da je to lični hir.

4. Postavite ciljeve uštede

Jedan od najboljih načina da uštedite novac je da postavite cilj. Počnite tako što ćete da razmišljate o tome na čemu biste mogli da uštedite - i kratkoročno (jedna do tri godine) i dugoročno (četiri ili više godina). Zatim procenite koliko novca će vam biti potrebno i koliko vam vremena treba da uštedite.

  • Kratkoročni ciljevi: Fond za hitne slučajeve (troškovi života od tri do devet meseci), odmor ili učešće za automobil.
  • Uobičajeni dugoročni ciljevi: avans za kuću, projekat preuređenja ili obrazovanje deteta.

5. Odredite finansijske prioritete

Nakon vaših troškova i prihoda, vaši ciljevi će verovatno imati najveći uticaj na to kako ćete rasporediti svoju ušteđevinu. Na primer, ako znate da ćete morati da zamenite automobil u bliskoj budućnosti, možete početi da sklanjate novac za vozilo odmah.

6. Spakujte ručak

Očigledan savet za uštedu novca je pronalaženje načina da svakodnevno uštedite novac. Kupovina ručka na poslu košta 500 dinara, ali donošenje ručka od kuće koštaće vas samo 200 dinara, tokom jedne godine za tu razliku možete kreirati fond za hitne slučajeve od 100.000 dinara.

7. Učinite štednju automatskom

Skoro sve banke nude automatizovane transfere između vaših tekućih i štednih računa. Možete odabrati kada, koliko i gde da prenesete novac ili čak podelite svoj direktni depozit tako da deo svake plate ide direktno na vaš štedni račun.

U našim prethodnim blogovima možete saznati kako da zaradite na ušteđevini i koje su pametne ideje za ulaganje, kao i to da li je refinansiranje keš kredita dobra oduluka za vaš budžet.

DA LI ŽELITE DA VAM POMOGNEMO OKO VAŠEG KREDITA?

Uz podršku Kreditnog Savetnika i naše savete dobićete informaciju o trenutno najpovoljnijim i najjeftinijim keš kreditima, stambenim kreditima kao i auto kreditiima na tržištu: Kontaktirajte nas ili pozovite na 011 44 25 000

Srodne objave

Da li znate da je naša usluga za Vas besplatna?

Ostavite Vaš broj telefona i rešićemo sve Vaše nedoumice oko kredita!